Sunday, August 19, 2012

MAAF



Salam lebaran,

Saya dengan rasa rendah hati memohon maaf kepada semua kenalan sama ada Muslim atau Non Muslim di atas segala kesilapan yang saya sedar atau tidak. Sesungguhnya saya adalah manusia biasa yang tidak lari daripada melakukan kesilapan. Sememangnya saya mencermin diri dan yakin adanya kesilapan dan perkara yang menggamit hati dan perasaan orang lain dan saya amat risau dosa-dosa itu akan memberatkan diri dengan beban siksaan tuhan.

Dengan ikhlas hati sekali lagi saya memohon kemaafan daripada semua tak kira Muslim atau Non Muslim dan saya mengampunkan juga segala dosa dan kesilapan sesiapa jua sama ada yang ingat atau tidak ingat. Akan saya ampunkan jua dosa dan kesilapan mereka yang lalu atau yang akan datang dengan harapan dosa tersebut tidak membebankan yang lain sepertimana saya juga mengharapkan dosa tidak membebani diri saya.

Bersempena Aidilfitri ini, saya doakan kesemua kenalan akan beroleh nikmat daripada yang Maha Esa. Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin.

Kosong - Kosong


Thursday, August 16, 2012

BALIK KAMPUNG

Hanya tinggal 3 hari je lagi untuk aku dan kamu kamu kamu semua untuk menyambut hari raya puasa tahun 1433H. Kalau aku cakap, ish lajunya masa berlalu. Oh itu adalah ayat yang klise.

Korang dah balik ke?

Korang dah beli baju raya ke?

Bila korang balik kampung ni?

Raya kat mana tahun ni?

Banyak betul nak tanya korang pasal raya. Apa-apa pun, Budiey harap korang mengambil langkah keselamatan terutama semasa pulang ke kampung untuk beraya.

Raya tahun aku rasa macam biasa jugak. Banyak belanja kena spent isteri aku sebab dia tak kerja dan sekarang dia dah jadi fulltime housewife. Kiranya, dua dua dah jadi suri rumah. Aku dari dulu memang kerja dari rumah. Memang best jadi househusband nih.

Friday, August 10, 2012

KERJA

Di tengah minda yang serabut ini, jemari aku boleh menari-menari seronok di atas butang keyboard. Kadang-kadang, aku fikir, aku kena lebih terurus dari segi masa dan jadual kerja aku. Ini supaya aku tak mengalami sindrom minda yang serabut. Sungguh kronik sebenarnya. 

Aku garu-garu kepala yang tak gatal.

Aku mendongak ke atas sambil tangan memangku dagu. 

Nafas dihela dan aku hembus bersama desahan suara yang melelahkan.

Itulah symptom jika minda berserabut. 

Sebenarnya, minda seperti ini berpunca juga dari tidur yang tak cukup dan terlalu fikir tentang kerja yang tak siap.

Nak-nak bila time aku kena balik kampung untuk beraya. Banyak kerja yang perlu aku langsaikan sebelum beraya. 

Congak punya congak, video-video content masih belum dirakam. Talents belum lagi aku call untuk shooting. Skrip pun satu haram aku tak tulis lagi. 

Adusss... sape nak jadi pembantu aku angkat tangan!

Penat. Tidur pun macam tak menentu sekarang ni. Bila mana puasa macam ni, tidur aku pun dah berserabai dan jadualnya tak menentu. Aku lebih banyakkan tidur di siang hari berbanding dengan tidur di malam hari. 

Minggu depan, dah nak raya. So, aku tak nak bekerja tengah-tengah sambut raya. Kalau boleh nak langsaikan segala kerja sebelum raya. 

Yeah! yakin boleh! 

Tiba-tiba, jiwa positif aku berkobar-kobar datang. 

Nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Eh? 

Thursday, August 9, 2012

KLGCC

Salam pagi semua, amacam kamu, kamu, kamu semua hari ini?

Aku harap sangat korang semua berada dalam keadaan yang baik-baik dan menceriakan selalu.

Hendaknya...

Tatkala sahur di hari 20 Ramadan ini, aku bersahur hanya dengan nasi sama sardin dan telur goreng sahaja. Bagi aku la kan, makanan kat atas dunia ni bersifat sementara. Kita makan, lalu kenyang, dihadam dan akan keluar menjadi saki baki najis-najis yang bergelimpangan. Cam tu ayat dan konsepnya, boleh tangkap maksud aku? Lebih kurang, konsepnya, kita makan untuk kenyang. Makan apa, tak kisahlah.

Aku ni tak cerewet dari segi makan minum. Isteri aku yang paling untung.

Sahurku juga diselangi dengan buah tamar berintikan gajus dan manisan, eh ini dari pemberian TM. Auch, sebut pasal TM ni, semalam servis Unifi kat rumah aku ni ada problem. Tak dapat konek langsung. I mean... connect. Jangan salah faham pulak. Memang servis Unifi down. Bukan kat tempat aku aje, kat beberapa kawasan seperti Puchong dan Kelantan pun down. Tak tahulah sebab apa.

Adeh, Maxis High Speed Broadband juga yang jadi penyelamat aku. Oh, esok aku nak gi Maxis sebab Maxis janji nak kasi puluhan sampul duit raya untuk staff Budiey Dot Com Media. Ohsem Maxis ni kan?

Telco lain ada nak kasi aku, layan aku macam VIP macam nih? Ada?

Jawapannya: Takde ko!

Berbalik pada kisah sahur tadi... Kesegaran minda mula menerjah, terasa penggera dari jasad ini dikejutkan ketika mana tekakku dibasahkan dengan kepekatan rasa Milo. Arggh... terasa kenikmatannya.

Hahaha, nampak tak, ada iklan kat situ?

KLGCC

Mengimbas kembali apa yang berlaku pada diri aku semalam. Ya, semalam aku berbuka bersama Team dari distributor filem Hollywood dan International - Sony Pictures & Disney di

Kl Golf & Country Clubmore info‎
No 10, Jalan 1/70D
Off Jalan Bukit Kiara, 60000 Kuala Lumpur
03-2093-1111

Haaaa kau, aku siap letak alamat penuh kau. Senang, kalau-kalau korang nak berbuka kat situ. Tapi aku rasa voucher berbuka kat sini dah habis. Tengok pada sajian juadah berbuka yang dihidangkan tu memang berbaloi dan harganya pun masih berpatutan. Tak silap harga untuk seorang berbuka kat KLGCC ni antara RM79-89 macam tu. Kalau korang jadi ahli KLGCC lagi murah la kot.

Tempat ni sangat eksklusif kerana ramai VIP datang sini untuk main golf. Tapi di bulan Ramadan, ia seakan terbuka buat semua yang mahu mentekedarah.

Jyeah! Meja berbuka semalam

Oleh kerana ini kali pertama, aku hang out dengan tiga orang PR yang semuanya sangat mesra dengan aku iaitu Jiar Hwei, Shu Mei & Cristine, jadi banyak juga cerita dan isu yang kami borak. Diorang ni sangat bagus sebab memberi peluang untuk kami cakap apa sahaja tentang filem dan tentang promosi.

Ada bagusnya bila distributor buat sesi face to face atau one to one macam ni. Sebab kalau diorang panggil semua media, jadi tak sempatlah nak melayan semua. Aku dengar, diorang berbuka dengan semua media mengikut sesi jugaklah. Semalam, diorang lepak dengan media lain, hari ni dengan media lain. Cam tu lah. So, sekurang-kurangnya hubungan antara media dan PR ni tak putus malah bertambah erat. Good good!

Aku juga dibentang dengan line up atau dalam bahasa kita senarai filem yang akan keluar di masa depan dari sekarang hinggalah 2014. Pergh! Aku rasa sangat futuristik. Teruja bila dapat tahu beberapa filem kegemaran aku disambungkan lagi ke siri seterusnya. Seperti Spiderman dan macam-macam lagi lah.

Eh, tak banyak aku nak cakap kat sini pasal berbuka kat KLGCC ni sebab aku datang bukan nak rebiu makanan kat situ. Sekadar nak hang out dengan geng PR aje. Saje sekali-sekala aku sebagai boss di Budiey Dot Com Media, kenalah buat PR sikit. No PR No Money maaa.... hahaha...

Adeh, tengok pada jadual hari ini... aku rasa diri aku akan melalui satu kesesakan nafas dan jasadku bakal mengalami satu gangguan keletihan di mana jadual aku penuh dari pagi, petang dan malam.

Okaylah, aku tak nak membebel lagi, apa kata, aku jamu pandangan korang dengan makanan-makanan lazat semasa berbuka semalam.

Nah, santaplah puas-puas.

Dekor

Seafood

Chef

Ikan bakar. Aiyo yummeh

Sate

Pencuci Mulut

Mee Rebus

Band kugiran

Goreng-gorengan

Pool

GOAT BURN

Wednesday, August 8, 2012

BASKIN ROBBINS

Pagi ini, aku dapat tweet dari Shawn Amer, dia tweet dengan rintihan seorang pembaca bergelar Shezz Yusof tentang blog aku ni. Ini tweetnya:

"Si BudieyDotCom ni, dia memang jenis suka ulang-ulang entry dia ke cemana? Page 1 dah ada gossip tu, page 4 pun ada lagi. Blerghhh."

Jawapan aku kepada Shezz ialah, ia akan berlaku macam tu sebab aku set post tu jadi sticky post. Jadi, bila dah sticky post... dia akan ulang pada page yang seterusnya. Itu memamg tak boleh macamana lah sebab dah set sticky post.

Kalau korang tak tahu sticky post ni apa, sticky post ni macam post yang kita nak dia selalu duk kat first page atas sekali. Haa, cam tu kot.

Tapi tak apa, sekurang-kurangnya ada jugak yang nak komen pasal blog aku yang serabai tu kan. Hehe terima kasih kepada Shawn Amer yang sudi tweet keluhan pembaca ni. Aku tak sentap atau panas hati pun. Ianya komen membina apa. Cuma perkataan blerghh kat belakang sekali tu yang aku tak faham, samada Shezz ni nak muntah atau apa eh? Mmmm... aku pernah cakap dan hambur perkataan Blueeekk kat seorang artis ni beberapa tahun dulu dan terus jadi isu kontroversi. Aku tak mahu kasi tau lah artis yang mana satu. Kalau korang tahu, tahulah. Kalau korang tak tahu, aku tak nak kasi tau.

Dah serik bergaduh dengan artis sebenarnya.

Cakap pasal hari ni. Tengok pada jadual aku untuk hari ini (8 Ogos), sebenarnya ada banyak event berbuka puasa yang aku kena attend tapi aku terpaksa ambil satu je. Aduyai, rasa serba salah nak mampus sebab terpaksa menolak undangan mereka.

Nak je aku senaraikan kat sini, jemputan yang aku dapat hari ni.

1. Jemputan Berbuka Puasa bersama Team Sony Pictures & Disney (Distributor Filem)

2. Majlis Berbuka Puasa & Malam Gala Hantu Gangster

3. Majlis Berbuka Puasa Bersama Warner Musics.

4. Majlis Berbuka Puasa bersama Baskin Robbins

Adeh, tengok pada senarai ni, memang ngeri pun ada, nak gelak pun ada. Yang tak blah, ada gak majlis berbuka puasa kat Baskin Robbins. Hahaha, kan hari ni ada jamuan percuma aiskrim Baskin Robbins kat 61 cawangan? Pergh! Korang tak tahu eh? Haha, sekarang ni sejak jenama aiskrim mewah yang aku kira agak mahal gak ni kata nak belanja aiskrim untuk semua orang Malaysia jika kita dapat pingat emas, aku rasa orang asli atau orang yang duk kat kampung-kampung ulu pun tahu apa itu Baskin Robbins.

Keduanya, aku rasa la kan, pada malam ni, sekali lagi Baskin Robbins akan jadi trending kat Twitter untuk kali ke berapa kedua. Tak caya tengoklah malam ni, semua orang duk tweet tengah beratut panjang kat booth Basking Robbings.

Betul tak aku cakap?

Aiskrim Baskin Robbins Percuma

Semalam aku ada siarkan berita pasal pembahagian aiskrim percuma Baskin Robbins kat budiey.com. Klik SINI

Dan respon yang aku dapati sangat menakjubkan di mana aku mendapati entri ni telah di LIKE oleh 203 orang di Facebook setakat ini. Yang share di laman Facebook pulak sebanyak 152. Dan yang tweet pulak sebanyak 103 orang. Pergh... hype jugak benda ni. Terbuktilah pada kita bahawa, orang Malaysia kita ni suka benda yang percuma. Betul tak?

Okay, jadinya petang ni aku akan berbuka dengan Team Sony Pictures & Disney laaa... sedih tak dapat pergi ke event Malam Gala Hantu Gangster dan Iftar bersama Team Warner Music. Adeh... senak perut den.

Okay sebelum aku menutup bicara di pagi Rabu ni... eh dah tengahari dah pun dowh... aku nak kasi teaser sikit tentang post yang seterusnya ini, di mana aku nak cerita pasal jubah raya kat Butik Abaya Palace. Kalau korang nak beli atau nak pakai jubah untuk raya tahun ni, kena baca entri JUBAH RAYA ni nanti ya. Coming soon...

Model menggayakan jubah from Aabaya Palace. Konep: Misteri di Gua Hira'

Aku selaku model menggayakan jubah from Aabaya Palace. Konsep: Misteri di Gua Hira? Ko mampu? Ala-ala Assasin Creebs kan?

BAJU RAYA

Salam semua,

Apa khabar korang hari ini? Harap sihat la ye. Saat-saat macam ni, aku rasa kesihatan harus diutamakan. Aku dah dua kali nak selsema balik tapi boleh jadi aku punya anti body tu kuat sangat, jadi nasib baik tak jadi nak demam selsema. Kalau tak, memang nayalah!

Oh tadi, ada sorang mamat nih nak nasihat aku supaya memahami konsep embargo. Aduyai, aku tak diberitahu pun press release kena embargo. Lagi pun, kat press release tu ada perkataan yang menunjukkan ianya sah untuk disiarkan kepada umum. Siap dengan tarikh 7 Ogos kau tau!

Aduyai, malaslah aku nak layan orang macam nih. Sebab aku ni tak mahu bermusuh dengan sesiapa. Mungkin orang macam nih sangat cemburu atau rasa tergugat atau entahlah, aku tak nak lah berfikiran negatif sangat. Nanti aku jadi psiko pulak. Tak pasal aku gi meroyan kat twitter. Bikin panas ni aku tak suka sangat. Aku kalau bab-bab kecil-kecil macam nih tak nak diperbesarkan.

Jadinya, aku bagi kat Mamat nih menang. Aku sebagai orang tua ni kenalah mengalah. Tak nak lah aku jadi paranoid sangat. Lantak kau lah labu!

Tutup cerita embargo ni, kita bercerita tentang sesuatu yang best. Ya, baru-baru ini, aku menerima sepasang baju Melayu dari pelakon Zizan Nin. Mmm, mustahil la korang tak kenal dengan Zizan Nin sebab dia memang famous dan glamor. Tambahan lagi, beberapa bulan sebelum 2013 menjengah, filem terbaru lakonan Zizan Nin iaitu Tanda Putera akan masuk ke pawagam. Pergh! Aku dah tonton filem ni dan aku rasa watak yang Zizan Nin ni sangat menyerlah dari watak yang lain. Kira terbaik la dowh!


Zizan Nin & Isteri

Ini dia gambar pelakon Zizan Nin bersama isterinya. Gambar ni aku ambil masa berbuka puasa dengan Zizan Nin kat Hotel Federal tahun lepas. Isteri dia cantik kan?

Aku tak nak angkat sangat, takut nanti orang cakap aku ni kuat bodek. Bila kuat bodek tu la yang jadi artis sayang kat aku sampai bagi hadiah kat aku macam-macam. Aku tak nak dicop macam tu. Aku ni kalau boleh mahu buat ulasan atau rebiu yang tulus ikhlas tanpa dibayangi oleh mana-mana isu pembodekan atau perkataan yang sewaktu dengannya.

Tahun ni nak beraya dengan sehelai jubah, sehelai baju Melayu. Cukuplah tu. Buat apa nak membazir sangat.

Kat sini aku nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada Zizan Nin sebab sudi hadiahkan aku sepasang baju Melayu yang sangat lawa. Aku dah ambil hadiah ni pada 1 Ogos yang lalu bersamaan dengan hari jadi aku la yang ke-36. Kira hadiah ni adalah hadiah untuk hari jadi aku jugaklah.

Ramai yang tak tahu, sebenarnya Zizan Nin ada koleksi baju Melayunya sendiri. Jadi, kat sini aku nak habaq mai kat pembaca setia jurnal aku ni, kalau mahu beli baju koleksi Zizan Nin, bolehlah pecut terus ke butik rakan perniagaannya, Kay Maria Butik, no 3-G Jalan PJU 5/20A The Strand Kota Damansara atau hubungi 03-6142 7418.

Aku dah sampai di Butik Kay Maria ni semasa aku kebetulan mahu attend Majlis Berbuka Puasa anjuran Astro dan Screening Program Raya. Mula-mula, aku ingat Kay Maria ni adalah pelakon wanita yang aku kenali tu, rupanya tidak. Ha, nama je nak sama tapi orangnya memamg lain lah. Mati-mati aku ingat Kay Maria ni bekas isteri kepada pelakon yang juga buat production house tu. Huhu, aku ternyata silap.

Kay Maria

Inilah dia gambar pelakon Kay Maria yang aku maksudkan tadi. Dia bukan pemilik butik yang aku maksudkan ni. Namanya gak sama. Pergh, cakap pasal akak aku ni, dengar citer dia jadi pelakon untuk iklan raya U-Mobile. Harap2 best la macam iklan yang dibuat oleh Allahyarham Yasmin Ahmad.

Melangkah masuk ke butik ini, aku dapat lihat betapa butik ni sangat kemas dan sangat selesa. Aku berkenalan dengan tuan rumah dan juga suaminya. Anak perempuannya juga pernah melayari blog budiey.com. Nasib baiklah dia kenal dengan aku ni. Maklumlah, aku ni taklah glamor mana pun sekarang. Huhu. Sadis.

Aku sempat mengambil beberapa gambar baju Melayu dan busana wanita di butik ini untuk tujuan promosi. Yelah, orang dah kasi hadiah, tak reti-reti nak promote, kan?

Meet Kak Kay Maria, empunya butik. Dapatkan baju raya wanita lelaki kat sini

Meet Kak Kay Maria, empunya butik.

Kak Kay Maria juga ada hadiahkan satu gelang cantik dari Korea untuk isteri aku. Terima kasih banyak. Aku tak lama lepak kat butik ni, selesai sahaja mencuba baju Melayu pemberian Zizan Nin tu, aku lekas bergegas pula ke Majlis Berbuka Astro di Mutiara Damansara.

Cantek tak baju Melayu utk raya hadiah dari Zizan Nin ni?

Cantek tak baju ni? Lawa kan? Klasik dan aku suka betul dengan fabrik yang digunakan. Coraknya pula memang diinspirasikan dari kain pelikat.

Walaupun ada yang kata, warna baju Melayu ni tak sekata dan bercampur-campur, aku peduli apa, kan. Sebab yang pakainya aku, bukan orang lain. Pakar fesyen pun cakap, sebenarnya kecantikan itu adalah subjektif. Pasti ada orang suka, dan ada yang tak suka.

Kalau nak dikaji dari segi warna, sebenarnya, color yang digunakan tak lari dari konsep. Bukannya satu gabungan yang tak sesuai. Asalkan nampak selesa pada mata. Okay lah tu.

Misi mencari baju Malayu dah selesai. Sekarang tinggal lagi aku nak beli jubah arab pulak yang hoodie (perkup atas kepala) pulak. Kat mana aku nak cari ni aku tak tahu. Hari tu pernah aku aku tengok jaydee siar gambar kat instagram dia, jubah yang dijual kat Parkson, giler mahal sampai RM500 lebih. Ish ish, memang tak berbaloi.

Aku kena bergerak cepat sebab jalan ke Mutiara Damansara dari Kota Damansara ni sangatlah sesak dan penuh dengan kenderaan. Nak-nak masa orang balik dari tempat kerja.

Oh ya, sebelum aku terlupa, kepada yang bertanya tu, harga baju Melayu tersebut dijual pada harga antara RM180 hingga RM280. Rasanya, taklah mahal. Sesuai dengan citarasa yang tinggi sebab pilihan kainnya sangat bermutu tinggi.

Kalau korang luang-luang, bolehlah singgah di butik nih. Atau korang juga boleh LIKE Fanpagenya.

Koleksi Missrella dari Australia. Handmade beg wanita ada di Butik Kay Maria

Kat butik ni juga ada tas tangan jenama dari Australia. Koleksi Missrella dari Australia.

Tudung Siti pun ada dijual. RM200 harganya.

Tudung bawal dan tudung nurhaliza pun ada. Macam=-macam nama tudung zaman sekarang. Sikit lagi, mungkin akan ada tudung berjenama Shila Amzah. Ish ish.

Smart & kasual. Ini dia koleksi baju raya tajaan dari Pelakon Zizan Nin. TQ bro

Smart & kasual. Ini dia koleksi baju raya tajaan dari Pelakon Zizan Nin. TQ bro.

Cantek tak @pipicomel ? Kak Kay Maria kasi hadiah.

Hadiah untuk my wife. Tq Kak Kay Maria.

Kalau headlines paper, sah-sah lah dapat tajuk macam nih:

1. Budiey dapat tajaan Baju Melayu dari Zizan Nin

2. Zizan Nin Taja Baju Melayu Untuk Blogger

3. Baju Raya Tajaan Zizan Nin

4. Koleksi Zizan Nin Terbukti Dapat Sambutan

Korang pilihlah yang mana lebih sesuai untuk headlines Kosmo esok. Ngeh ngeh... sewel je aku jap nih.

Tuesday, August 7, 2012

OLE-OLE RAYA TM

Jam 11 pagi, aku menerima satu parcel dari kurier. Parcel ni empat segi panjang. Mula-mula aku ingat apalah benda kat dalam parcel box nih. Nak kata hamper raya tak lah jugak sebab memang bentuk dia lain macam dan tak macam hamper raya. Tapi kalau nak kata ole-ole raya pun ya la jugak.

Bukak je kotak yang agak kemas buatannya nih, aku ternampaklah ucapan Salam Aidilfitri dari TM!

Laaa... dari Telekom Malaysia rupanya.

Terima kasih banyaklah sebab atas ingatan tulus ikhlas nih, sebab ini kali pertama aku menerima ole-ole raya dari TM.

Received satu bungkusan hamper raya. Cuba teka dari sape?

Hubungan aku dengan TM baik sejak bila eh? Jap aku nak ingat balik... tet tet tet... mesin imbas kembali (flashback) berputar... mmm... seingat aku, dulu-dulu ada la jugak aku dijemput ke event TM. Tapi beberapa ketika senyap sunyi seketika. Sehinggalah sekarang ini aku berbaik-baik dengan orang di sebalik twitter handle rasmi TM. Mereka sangat mesra dan sangat-sangat-sangat memberikan kerjasama. Dan aku juga, bila orang suka bekerjasama dengan aku, aku lebih-lebih mengalukan kehadiran mereka.

Baik dibalas baik... jahat dibalas dengan? Ish tak baik, apa kata kalau orang buat jahat dengan kita, kita balas dengan baik. Haa, barulah dunia ni aman.

Aku memang guna produk TM nih, yelah, kat rumah ni aku guna TM Unifi untuk servis internet. Kalau takde Unifi memang tak jalanlah segala kerja Budiey Dot Com Media.

Mula-mula pindah ke rumah baru ni, aku terpaksa guna broadband wifi dari U-Mobile. Mahal nak mampos. Aku cuma dapat quota 20GB je. Lebih pada tu, aku kena top up. RM10 selama 3 hari. Bayaran bulan-bulan sebanyak RM140 macam tu. Tak berbaloilah. Sebab aku tak dapat upload video dalam youtube.

Masa aku ada masalah dengan Unifi dulu, aku mengadu dengan mereka. So, sikit sebanyak mereka hulurkan pertolongan. Nasib baiklah jugak. Tak perlu aku nak berulang alik dari rumah ke TM Point kat Titiwangsa nun sana. Jauh dow!

Nasib baiklah penderitaan guna U-Mobile ni tak lama sebab aku dapat tahu Unifi dah ada kat Banjaria Court sekitar bulan Julai lalu. Syukurlah.

Sekarang dah perfect... cuma kerja aku je makin bertimbun dan aku buat semua kerja tu seorang diri. One Man Show!

Terbaru, aku rancang untuk mencambahkan satu lagi bisnes secara online iaitu Budieylicious Bakery di mana aku akan jual biskut raya dan kek.

Insyaallah, usaha itu tangga kejayaan. Korang doakanlah semoga impian aku ini mencapai kejayaan.

Hadiah ole-ole raya dari Telekom Malaysia. Tq TM!

Yummeh

Jom tengok apa ada dalam ole-ole nih:

Jemput makan semua

Ada buah tamar, buah kurma... eh, tak ke buah tamar dan buah kurma ni sama ke?

Ada buah teen dan buah zaiton gak. Aku suka. Aku suka.

Yusooofff Taiiiyooouubbb

KAD RAYA RABBANI

Aloha! Salam Ramadan buat semua pelayar blog Diary Budiey ni.

Dikatakan 80% yang suka melayari blog ni adalah terdiri di kalangan orang-orang yang ingin tahu kehidupan sebenar Budiey dan mereka adalah yang bohsan dengan blog budiey.com yang asyik memaparkan berita dan event selebriti di Malaysia.

Adakah kajian ini betul? Korang yang jawab!

Okay, beberapa hari lalu, aku menerima sekeping kad dari kumpulan nasyid paling popular di Malaysia. Siapa lagi kalau bukan RABBANI.

Terima kasih atas kad raya ini.

Sumpah! Aku nangis tgk Chong Wei kalah. Takpe. Ini gambar kad raya dari Rabbani.

Rabbani sekarang semakin berkembang. Terbaru, kumpulan nasyid paling ramai ahlinya ini telah melancarkan RABBANI MEDIA.

Juga diorang ada jual aplikasi di iPhone & iPad untuk aplikasi iZikir.

Aku dah cuba download iZikir ke dalam iPad. Ternyata, aku banyak belajar macam-macam doa. Pendek kata, dari saat kita bangun dari tidur hinggalah kita tidur semula, ada doanya.

Raya tanpa aiskrim Basking Robbing Huwaaaaa. Kad Raya Rabbani lawa gak.

Selamat Berpuasa dan Selamat Berbuka dari Budiey. #eh!

Monday, August 6, 2012

CORNFLAKES COKLAT

Semalam, lepas tidur sampai jam 11 pagi, aku bersiap dan nekad untuk keluar rumah. Hirup udara segar kat luar ni. Kononnya nak temankan isteri aku pergi shopping baju raya kat butik baru bersebelahan dengan Giant Batu Caves, tapi tup-tup yang kami bawa pulang ialah sebakul barangan untuk buat biskut raya. Sebab harga baju kat butik tu sangat mahal ya. Bak kata isteri aku, baik beli online sebab harga online lagi murah.

Aku juga turut singgah nak beli jubah kat Butik Aabaya Palace, tapi malang sekali butik tu tutup. Oh ye la, Selangor kan cuti hari ni.

Jadinya... kami singgah di kedai barangan buat kek yang terletak bersebelahan je dengan butik tu.

Yes... jom belajar cara-cara untuk masak biskut raya pada hari ini.

Selesai sudah buat biskut raya corn flake coklat. Letih tp fun. Sape nak tempah habaq mai.

Sebelum shopping, kami gi ambil budak kecik bernama Maisarah ni dulu kat rumah Ayah G. Dia akan belajar masak dari Kak Nini pada hari ini. Jyea.

Oh ya, hari ini adalah hari cuti bagi warga Selangor. Tapi untuk yang bekerja di KL pula sebaliknya, terpaksalah mengadap kerja-kerja yang menimbun tu. Hahahhaa. Padan muka korang lor. Nasib lah.

Cubaan pertama. Well done!

Ini dia cubaan pertama... memperkenalkan... biskut corn flake coklat.

Kepada sesiapa yang mahu menempah dari budiey, bolehlah berbuat demikian ya.

Harganya ialah RM23 sebalang dengan isinya 50 pieces. Aku dah try memang sedap. Betul, aku tak tipu. Korang boleh datang sini, rasa sendiri.

Okay, dah siap letak dalam balang pun. RM20 satu balang. Order cepat.

Nah, hasilnya ada dekat 3 balang dihasilkan untuk hari ini. Yummeh!

Tak mengapa, aku tak risau sangat dengan pelanggan tu sebab... aku dah ada pelanggan yang pertama. Pergh tu diaaa... pelanggan pertama kami iaitu Maisarah.

Ok dah ada first customer. Tq ya

Esok nak masak lagi lah, biskut raya mana yang paling best dan ngetop sekali di musim raya ni eh?

Tart nenas!

KAD UCAPAN

Pada hari ini, aku menerima sekeping kad ucapan Selamat Hari Jadi yang sangat cantik dan elegan. Dihantar oleh Nuffnang. Pergh, terkejut juga, rasa macam tak percaya. Ingat jugak diorang ni kat aku eh. Ingat dah tak ingat lagi. Sebab siapalah aku sekarang ni berbanding blogger-blogger hebat di luar sana yang tumbuh macam cendawan.

Received a Selamat Hari Jadi Card today. Thanks

Hari ini dah pun 6 Ogos. Bermakna sudah 6 hari aku melayari hidup kelana sebagai insan yang sudah berusia 36 tahun. Oh, kiranya dah 36 tahun 6 hari aku menghirup udara di bumi Malaysia, di bumi Tuhan yang Maha Kuasa ini.

Aku ucapkan syukur setinggi-tingginya kepada Tuhan, kepada Allah kerana memberi rahmat, kerana telah memberikan aku sejuta kenikmatan hidup yang tak terhingga. Ya, ramai dari kita tak sedar, sebenarnya, hidup ini adalah salah satu nikmat.

Tahun ini, tak banyak aku terima hadiah daripada pembaca. Siapalah aku kan. Tapi syukurlah, sekurang-kurangnya masih ada pembaca dan selebriti yang sudi melayangkan ucapan di medan Twitter dan Facebook.

Kepada yang melayangkan ucapan selamat hari jadi dan doa buat Budiey, dengan ini, Budiey umumkan.... hehehe... umumkan jutaan ucapan terima kasih. Semoga doa kalian itu diaminkan juga oleh para malaikat dan sekian isi bumi.

Meriah

Sedar tak sedar, rupanya aku dah pun mencapai tahap kematangan dalam kehidupan aku. Ingat ke aku ni masih budak-budak.

Jadi, bila dah sampai tahap macam ni, seharusnya aku menukar corak cara aku berfikir, cara aku bertindak dan cara aku menguruskan kehidupan aku.

Apa yang aku mahu ialah kehidupan aku lebih teratur, lebih terancang, lebih berdisiplin dan lebih cemerlang dari semalam.

Ya, positif dan positif. Aku tak mahu dituduh dan difitnah menjadi insan yang berfikiran negatif.

Jauhilah bala dan mala petaka ini. Aku takut sangat. Sebab bila kita berfikiran negatif, segala anasir jahat aku cepat masuk meresap.

Sunday, August 5, 2012

LEE CHONG WEI

Sedih betul. Ya, aku sedih sebab Datuk Lee Chong Wei tak dapat bawa balik pingat emas untuk Malaysia. Kekalahan sang hero Malaya ini betul-betul buat hati aku jadi remuk, hancur dan berkubur. Aku rasa, semua rakyat Malaysia pun seperti aku. Sedih sebab tak dapat pingat emas. Aku rasa, ramai yang menitiskan air mata kesedihan menerima kekalahan ini.

Ganjaran RM4juta terlepas dari genggaman Lee Chong Wei. Tapi, secara personalnya, aku rasa bukan duit yang jadi taruhan sebenar. Ye, memang, dia pun dah kaya raya. Duit tu sekadar satu ganjaran semata-mata. Siapa tak nak duit juta-juta tu. Bagi aku pun aku nak dan kalau aku jadi Lee Chong Wei pun, aku rasa aku nangis tak berlagu gak sebab terlepas. Menipulah kalau aku kata, ye... I'm okay... I okay. Huhu... tipulah kan?

Sebenarnya petang tadi, aku rajin benar pergi ke event. Kadang-kadang semangat nak lepak dan hang out di event ni entah datang dari mana, aku pun tak tahu. Tapi masa aku rasa ia datang dari suara halus yang datang dari benak dan hati yang bosan. Eh, mana taknya, duk rumah 24 jam pun tarak guna beb. Kenalah keluar hirup udara segar kat luar. Hahaha, masalahnya udara kat luar tu segar dan bersih ke? Berjerubu je aku tengok?

Petang tadi, aku sempat singgah di dua events. Tapi sebenarnya, dalam jadual iCal kat Macbook aku ni, sebenarnya ada 3 events.

1. Majlis Pelancaran Album Melodi Tazkirah & Soft Launch Rabbani Media

2. Majlis Berbuka ChurpOut di Restoran Songket, Jalan Yap Kwan Seng.

3. Majlis Rakaman Program Raya Gala TV

Games bersama anak yatim sedang berlangsung. #GalaTVFiestaRaya

Perjalananku sangat lancar dan dipermudahkan oleh Allah pada hari ini. Oh ya, hari Ahad tak banyak kereta di jalan raya. Setibanya aku di perkarangan Dewan Perdana Felda jam 6 petang, ku dah lihat ramai sekali tetamu Gala TV yang terdiri dari serombongan anak yatim dan juga selebriti di Cafe Felda Villa.

@sharkdean tgh sibuk kerja. Sempat lagi posing.

Inilah dia, penyampai berita merangkap wartawan, Sharqawi atau lebih mesra disapa Shark. Dialah yang ajak dan jemput aku ke majlis rakaman Gala TV dan Berbuka Puasa ni.

Thank you Shark. Majlis berlangsung dengan jayanya dengan kerjasama semua pihak.

Dino jadi emcee. Ceria selalu.

Dino seperti biasalah, pasti diberi tugas untuk jadi pengacara.

Bersama @hilalazmi bakal jadi pengacara Kini Trending di Astro Awani. Tahniah beb!

Bersama @hilalazmi yang katanya bakal jadi pengacara Kini Trending di Astro Awani. Tahniah beb! Sekarang ni Hilal tengah training. Bagus juga program On Air, sekurangnya dapat juga cari pelapis pengacara berbakat. Aku rasa Hilal pun boleh pergi lebih jauh juga seperti Karl Shafek. Apakah mungkin Hilal akan dipilih juga menjadi Masterchef Selebriti untuk musim kedua? Haa, siapa tahu kan?

Juara Masterchef Selebriti Dato' Fazley tgh ready utk lawan masak

Juara Masterchef Selebriti Dato' Fazley tgh ready utk lawan masak.

@shaheizy_sam dah sampai di #GalaTVFiestaRaya

Turut hadir memeriahkan Gala TV Fiesta Raya adalah... pelakon dan juga duta produk Mamee, siapa lagi kalau bukan Shaheizy Sam.

@waw4_zainal yg kiut miut pun ada. Tgh join games Fesyen #GalaTVFiestaRaya

Dan tak lupa, aku juga turut menemui pelakon yang tengah meningkat naik iaitu Wawa Zainal @waw4_zainal yg kiut miut pun ada.

Budiey & Ajami Hashim baru selesai jadi juri Games Fesyen Raya di #GalaTVFiestaRaya

Yang penting, diorang ni suruh aku jadi juri untuk pertandingan fesyen yang melibatkan pelakon Wawa Zainal, Eddy Afro dan Fyza.

Kami sebagai juri sebulat suara memilih fesyen dari grup @ifyza sebagai pemenang. Tahniah!

Dan pemenangnya ialah... kami sebulat suara memilih Fyza sebagai pemenang. Pandai betul budak-budak ni menata rias fesyen untuk Fyza.

@waw4_zainal di tempat kedua.

Wawa Zainal pula di tempat yang kedua.

Bersama pengarah muda filem SAM Shafiq Yusof di #GalaTVFiestaRaya

Bersama pengarah muda filem SAM Shafiq Yusof di #GalaTVFiestaRaya

Event nombor satu tu, aku suruh isteri aku yang pergi cover. Haha pandai ke dia cover atau dia sekadar ingin merasa kesedapan berbuka di Hotel Singgahsana. Haha, belum cuba belum tahu la wei. Mana tahu dia ada bakat terpendam jadi wartawan.

Oh ya, sebenarnya, aku juga dijemput oleh Samsung untuk menghadiri Party Menonton Siaran langsung Perlawanan Badminton akhir pada malam ini. Tapi sayang, badan aku hanya satu dan tak boleh dibelah-belah. Kalau tak dah lama aku ke sana. Dengarnya, ada lucky draw di mana hadiahnya merupakan Samsung Galaxy S III. Siapa tak nak kan? Tapi aku dah ada telefon bimbit Samsung S III tu, buat apa aku nak lagi. Hidup kita ni jangan tamak sangat. Nanti orang tak suka, Tuhan pun jadi murka.

Mula-mula aku pergi ke rakaman program raya Gala TV. Memang happening habis. Siap diorang lantik aku dan Ajami jadi juri untuk games fesyen artis bersama anak yatim. Hahaha, ko mampu?

Kemudian, aku bergegas pula ke Restoran Songket.

Pulang dengan eegera untuk menonton perlawanan badminton secara live.

Tapi ternyata aku kecewa setelah Datuk Lee Chong Wei tumpas di tangan Lin Dan.

Aduss, peritnya....

Seluruh 24 juta rakyat Malaysia nangis malam ni.

Selamat sampai rumah tatkala keputusan seri 13-13

SEMANGAT KEMBALI

Pagi Ramadan ini cukup indah. Idea dan fikiran di kepala benak aku bertalu-talu datang menerjah. Memaksa aku lakarkan beberapa bait untuk tatapan si pembaca di sini. Eh, masih adakah lagi pembacanya?

Singgahnya seakan mahu memberi ruh semangat untuk aku putarkan kembali dunia aku. Dari zaman budak-budak hinggalah ke zaman dewasa ini.

Sebenarnya, wilayah aku tetap sama. Di dunia yang fana.

Oh, seakan terlupa untuk mengucapkan pada kalian, selamat berpuasa. Amacam puasa korang? Ada okay ke?

Aku seperti biasa. Seakan menderhakai jurnal dengan seribu rasa serba salah. Hidup segan matinya tak mahu. Itu ibarat yang sesuai untuk menceritakan tentang jurnal ini.

Aku nak bangunkan atau aku nak matikan.

Seolah-olah blog ini menjerit-jerit supaya aku meniup semula ruh semangat untuk kembali menulis tentang diri aku, tentang dunia aku sebagai seorang blogger, dan kini dah jadi househusband pun.

Dunia aku dah berubah. Ya, banyak berubah sejak aku menjadi suami

Aku rasa lah kan, aku sebenarnya tak buat perancangan untuk blog ini. Itu sebab mengapa aku terlupa untuk kemas kini blog ini. Setiap entri pasti aku menceritakan bab mengapa kita selalu lupa untuk menjaga blog kita sendiri. Kenapa kita boleh ada masa untuk baca blog orang lain sedangkan blog kita sendiri tak boleh kita jaga.

Semalam, aku sengaja mahu memberanikan diri untuk buat kuih siput ni. Eh, korang tak percaya eh aku boleh buat benda masak-masak macam ni. Haha, ko ingat aku tak boleh jadi Masterchef eh? Hahaha, belum cuba belum tahu lah. Hahahaha

Dari petang tadin, Budiey sibuk masak biskut raya. Skrg mahu masak Kuih Siput

Dekat-dekat nak raya ni, macam-macam biskut raya keluar di pasaran. Saban tahun, biskut raya ada revolusinya sendiri. Macam filem Step Up la jugak. Sekarang dah ada Step Up Revolutionnya.

Cakap pasal filem Step Up ni, aku dah tonton filem ni minggu lepas. Memang mantap habislah filem ni sebab ada flash mob yang gerenti sape-sape pun aku teruja.

Cuma satu je yang aku rasa ralat nak tengok balik filem ni kat pawagam sebab filem ni boleh buat puasa aku boleh jadi kurus. Hahaha, tak caya korang boleh tonton la camna filem ini akan membuatkan korang rasa puasa korang jadi zero.

Dari segi rating, aku kasi filem ni sebanyak 6/10 bintang. Gerakan tarian sungguh membuatkan jantung korang rasa berdegup berselang seli dengan gegaran ritme nadi dan adrenalin yang sungguh mengujakan. Jalan cerita yang ringkas dan pendek kata, apa yang korang akan rasa ialah dunia tarian ini sungguh asyik.

Okay, lari tajuk. Aku nak cakap pasal biskut raya, tapi aku duk cakap pasal Step Up Revolution.

Tapi dua-dua topik ini ada kesamaannya juga iaitu fenomena.

Fenomena biskut raya ni bermusim. Yelah, musim raya je orang duk sibuk cari resepi untuk buat kuih raya paling best kat dalam dunia ni. Musim raya juga orang duk tunjuk-tunjuk untuk beli kuih raya kat gerai-gerai yang tumbuh melata di tepi jalan. Di Jalan TAR misalnya, korang kena fikir banyak kali sebelum ke sana. Tambah-tambah kalau pada hari cuti umum, Sabtu atau Ahad, memang jem dan sesak dengan manusia, dow!

Popular Posts