Sunday, August 28, 2011

BALIK KAMPUNG

Dua hari berturut-turut kesabaran aku diuji. Pertama dengan kerenah manusia yang tak tak reti nak hormat orang lain dan keduanya, misi mencari Baby Ashraf yang tak jumpa-jumpa sebab tersalah info semalam.

Okay sekarang ni pun bukan boleh hela nafas lega sebab pada hari ini aku dalam perjalanan pulang ke kampung untuk beraya.

Menempuh jalan yang sesak sepanjang perjalanan untuk ke Kelantan ini aku rasa antara jammed paling teruk pernah berlaku. Bayangkan jalan sesak dengan kereta dari Kuala Lipis hinggalah ke Gua Musang.

Kalau kereta bergerak dalam 50km/sejam pun dah kira okay. Tapi ini memang tak gerak langsung. Fuuhhhh!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, August 21, 2011

BUDIEY JUNIOR

Sabtu dah tiba, aku dan wife berpakat nak ke Klinik Samudera untuk periksa kehamilan. Dua hari lepas, isteri aku ada buat pemeriksaan sendiri di rumah dan keputusannya positif, isteri aku hamil. Tahniah buat diri aku sendiri. Untuk mengesahkan lagi, aku datang jumpa Doktor Dato' Premjeet. Lepas buat pregnancy test, maka sahlah isteri aku hamil.

Oleh kerana ini anak pertama kami, maka rasa excited tu lebih sikitlah. Maklumlah, dah lama jugak kami tunggu berita gembira ini, dah 2 tahun lebih kami kahwin, sekarang baru nampak hasilnya. Ingat ke senang je nak buat anak. Hehe.

Apa-apa pun syukurlah sebab


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, August 16, 2011

KHABAR

Balik dari Majlis Berbuka Astro semalam, aku dikhabarkan berita yang mengejutkan dari isteri. Yang aku pasti berita mengejutkan yang beritakan itu adalah satu berita yang sangat menggembirakan. Khabar yang menggembirakan pastinya. Berita yang kami tunggu-tunggu sekian lama.

Kalau benarlah sangkaan dan tilikan kami, maka bagi aku, ini adalah rezeki di bulan Ramadan yang penuh keberkatan dan kemuliaan ini.

Aku tak dapat khabarkan apa-apa kat sini, cuma setelah segala disahihkan barulah aku boleh khabarkan untuk tatapan pembaca jurnal aku ni.

Aku harap ini adalah satu permulaan dan fasa baru dalam hidup aku setelah bergelar suami.


Wednesday, August 10, 2011

BAGUS KE?

Ish seorang blogger ni berlagak diva la pulak dengan aku. Huhu. Tak per lah tahu la camna aku nak mengajar budak mentah ni. Kalau setakat setahun je masuk dalam lapangan ni dah mula nak show perangai buruk, mulut longkang dan berlagak bagus... pendek kata tak lama la dia dalam industri.

Issokay, biar budak baru ni kenal dunia dan buka mata dia luas-luas dulu. Lama tak lama dia kenal tinggi dan rendahnya langit. Kalau nak beelagak diva tu biarlah bertempat. Aku rasa bukan aku sahaj yang bengang dengan mamat sekor ni, ramai lagi wartawan lain. Kalau setakat aku je tak kisah beb, kalau ramai media mainstream tanya aku siap mamat ni dan dari mana dia, kira ni dah melampau.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, August 8, 2011

USTAZAH PILIHAN

Sekarang aku berada di Sidang Media Ustazah Pilihan yang diadakan di Hotel Hilton KL.

Nak cepat, aku bertolak dari rumah jam 5 petang. Event start jam 5.30 petang. So, aku guna LRT je lah.

Selain perkenalkan hos, event ni memperkenalkan mudhirah & mursyidah Ustazah Pilihan.

Esok dan lusa, jadual aku sangat penuh. Kadang-kadang aku pening, nak pilih yang mana satu untuk commit.

Soalan, apakah pendekatan untuk mencari calon UP. Calon yang dipilih hendaklah ada pakej. Ada ilmu dan cantiknswrta yg terbaik. Production perlu ada sistem dan garis panduan yang betul. Ia lebih sukar kerana ia melibatkan wanita. Jika gagal program UP akan timbul isu dan kontroversi. Ujian UP masih dalam perbincangan. Bagaimana UP dapat membangunkan personaliti seorang muslimah.

Dari segi pemilihan Mursyidah dan Mudhirah, mereka ada karisma, ada contoh, ada idea baru utk membentuk UP.

Oh, aku tulis UP ni mcm tajuk filem pulak.

10 peserta UP akan diumumkan selepas raya. Pemilihan akan dibuat 2 minggu dari sekarang. Kebanyakan dari pemegang degree, ustazah dan wajah wajah yang fresh sebagai pelajar.

Konsep UP tak sama dengan dengan konsep Imam Muda. Ianya lebih membincangkan tentang isu wanita.







- Posted using BlogPress from my iPhone




PUMA

Dalam jadual aku hari ni cuma ada event PUMA je. Tapi sorry la beb, aku tak dapat join. Bukan sebab Siti Saleha tak join tapi sebab ntah aku takde mood kot. Lagi pun aku dah janji dengan wife nak berbuka sama-sama di rumah ayah G. So, apa boleh buat, event tu start jam 5 petang. Tak sanggup nak rushing. Lagi pun nak temankan wife beli juadah berbuka kat Bazar Ramadan di Taman Samudera









- Posted using BlogPress from my iPhone

OGAWA

Tak tahu la apa penyakit aku sekarang ni, suka tidur sampai tengahari. Lepas sahur dan solat subuh, terus lelap, jam 12 tengahari baru bangun. Macam tu lah tiap-tiap hari. Adoi, kalau macam ni lah, aku rasa hari-hari aku memang takde produktiviti langsung.

Hari ini aku kena siapkan dateline. Banyak dateline yang kena siapkan. Semuanya pasal content raya.

Ogawa call, dia kata dalam minggu ni techinician akan datang untuk baiki kerusi urut Smart Sense yang rosak tu. Mmm, aku rasa dah nak sebulan lebih dah ni. Tapi sebenarnya, kerusi tu boleh pakai lagi. Cuma yang tak berfungsinya ialah rolling untuk bahagian belakang je. Lagi satu ialah mode urutan jepun, chinese dan english tu tak berfungsi langsung.

Aku nasihatkan korang, kalau nak beli kerusi urut, jangan beli kerusi urut dari Ogawa sebab kurang bermutu. Kalau nak beli, belilah kerusi urut dari Osim yang terbaru. Harga dia bukan main mahal hokay... RM15,000. Pergh! Tapi aku dah try kat KLCC hari tu, memang puas hati. Suka dengan bentuk dia yang membulat tu. Comel. Haha.

Okay jap ya, nak siapkan kerja ni dululah. Sebelum aku mencarut dan mengarut, baik aku off jap.

Sekarang dah jam 1 tengahari. Kerja masih belum siap. Banyak kerja tak dapat siap dengan cepat sebab mata asyik tengok twitter dan Facebook je. Mana lah nak siap. So, off dulu twitter tu. Tekan butang MUTE!

Jam 2 petang, kerja dah settle. Sekarang tiba masa nak berblog pulak.

Esok, aku ada shooting rakaman Carta Blockbuster di tempat biasa, Gardens. Kena rebiu filem The Zookeeper.

Tengok pada jadual, hari ini, aku kena berbuka puasa di Hotel Hilton.

Okay, sampai sekarang Coway tak call aku untuk datang pasang Coway Spa Water Softerner yang dijanjikan. Masuk ni dah dua kali diorang tak tepati janji. Macam bad service macam ni. Camna diorang nak lariskan jualan kalau buat service macam ni? Cuba jawab sikit kat ceq.

Jam 2.30 petang, aku terima call dari wakil Coway. Dia minta maaf sebab tak cukup juruteknik untuk datang pasang. Jadi, tarikh ditunda ke hari Jumaat ini. Masuk ni dah 3 kali tunda tarikh. Cantek dan terbaek wok!

Friday, August 5, 2011

HORIBBLE BOSSES

Hari ini dah 5 Ogos. Sudah 5 hari aku memasuki usia 36 tahun. Hayya, 4 tahun lagi, aku akan memasuki era usia 40 tahun. Alamak, anak zuriat masih takde lagi ni. Risau jugak aku. Dulu aku ingat macam senang je buat anak, tapi hakikatnya susah juga kalau benih tak menjadi.

Tinggal dulu pasal anak sebab aku tak fikir sangatlah. Kalau ada rezeki dari Tuhan tu adalah, kalau takde nak buat macamana. Bikan aku boleh paksa Tuhan. Cuma sebagai hamba kita berdoa je.

Tengok pada jadual aku kat iCal hari ni, mmm... Nampaknya tak merasa aku nak melepak duk rumah macam semalam. Padahal semalam tu, jadual aku ada 2-3 event jugak tapi aku agak malas nak keluar rumah. Termasuklah aku ponteng event penting iaitu Rakaman Mentor Raya 2011 di Sri Pentas 2, Shah Alam. Sebab utama aku takde teman ke sana. Biasa tahun lepas aku ajak Ariel MuzikFM. Tapi Ariel ada shooting pulak dengan Media Hiburan. Artislah katakan.

Kisahnya, aku tak dapat bahan apa-apa. Habuk pun tarak! Tapi tak apa aku rasa SEO tak jatuh semata-mata aku aku tak attend satu event. Huhu, ayat selamat punya pasal.

Sahur tadi aku makan ala kadar je. Lauk pun lauk semalam punya, ayam tandoori sama ikan gulai yg mana menurut bini aku, gulai tu tak bersantan.

Sekarang aku berada di Masjid ibni Al-As. Adush pakcik sebelah aku ni asyik hembuskan hingus dia je. Aku rasa benar- benar terganggu. Nak lagi bila yg dihembusnya tu keluar bersama dengan hiingus dan tahi hidung. Yaaarkhhh!

Jam 10 pagi tadi, aku ke Media Prebiu Filem Horrible Bosses di GSC Mid Valley. Ini kira filem pertama aku tonton di bulan puasa. Teringat pulak kisah-kisah lama. Masa aku mula-mula jadi blogger 3-4 tahun lepas. Masa tu kawan-kawan ramai gak la yg join. Sekarang aku boleh lihat lepas sorang-sorang kawan media bawa haluan masing-masing. Tak ramai yang mahu bertahan lama macam aku. Aku rasa bertuah sebab Tuhan masih kurniakan rezeki melimpah ruah untuk aku dalam industri ini.

Berbalik kepada filem Horrible Bosses, aku rasa filem ni sgt pshyco & lawak habis. Sejam 20 minit rasa tak membosankan sangatlah. Jalan cerita pun menarik. Story pasal 3 orang lelaki yang ada masalah dengan boss diorang. Masing-masing bengang dengan boss lalu merancang utk prank boss diorang. Pelakon semuanya best dan femes.

Keluar dari hall, Azmi & Zuan wartawan Melodi cakap nak suruh aku komen pasal filem
Ni. Aik bila masa diorang ni cover filem Hollywood ni? Ooh rupanya, diorang ada program baru, Jom Ke Panggung. Mmm, lebih kurang macam Carta Blockbuster










- Posted using BlogPress from my iPhone





Wednesday, August 3, 2011

LOREAL

Jyeaaa kerana diriku begitu berharga! Huhu, ya, sekarang Budiey berada di pelancaran produk terbaru L'oreal. Dalam press kit yang aku terima ni, ada dua produk baru iaitu bedak asas dan krim mata akan dilancarkan.

Majlis pelancaran ni diadakan di Concourse Ground Floor Mid Valley pada jam 2 petang. Jadi jam 1 aku dah kena gerak awal sebab faham-faham sendirilah keadaan parkingnya macamana. Sangat pack! Tapi bila aku sampai tu parking level P4 tu dibukak. Mujurlah!

Lepas tu aku cari surau untuk solat. Lokasinya, kat lorong ke Mid Valley dari The Garden tu ada Makan Place, surau tu ada kat sebelah kanan je. Kebetulan ada dah orang jemaah kat situ, so aku follow je lah.

Jam 2 petang event Loreal belum start sedang aku masih lagi kat sini dgn kak Fariza dari Majalah Perempuan. Bosan giler menunggunya, aku coret coret diary nih.

Malam ni, aku sebenarnya plan nak ke Majlis Berbuka TuneTalk kat Restoran Rebung. Tapi aku ada plan lain, aku mahu ke Hotel Dorsett Regency untuk food review juadah berbuka puasa kat sana. Nak tahu best ke tidook, tunggu review budiey kat Budiey.com.

Jam 2.40 petang, pelancaran produk White Perfect Micro-vibration EYE bermula. Dengan ucapan & presentation yang melibatkan Vanidah Imran dan si gorgeous yang aku minat giler, Maya Karin.

Eh muka Maya Karin nampak berisi sikit. May be lama sangat kat Amerika Syarikat kot. Huhu, jangan pulak nanti ada yang buat cerita mengarut Maya Karin guna botox pulak. Huhu, lantak dia la nak guna apa nak buat muka ke. Takde kena mengena dengan kita pun.


- Posted using BlogPress from my iPhone



Tuesday, August 2, 2011

APES

Hari kedua berpuasa. Hati jauh melayang rindu. Rindu pada memori lalu, rindu pada keluargaku yang jauh nun di timur.

Hari kedua berpuasa, ku rasa sangat lega kerana semalam ku rasa pelangi Ogos penuh mega. Ya, satu Ogos adalah titik peralihan bagi aku untuk terus mengejar cinta. Berapa usiaku? Biarkan menjadi satu tanda tanya kerna yang jadi soal sebenarnya adalah apa kerja yang berjaya laksana.

Semalam aku terima banyak sekali ucapan dari teman sahabat di Twitter dan di Facebook. Kalau dulu SMS dititip, tapi kini SMS yang ku terima boleh dibilang dengan jari. Sangat sikit.

Terima kasih sajelah buat semua yg melayangkan ucapan. Love you all. Muah muah.

Hari ini, call time utk recording Carta Blockbuster pada jam 1 tengahari. Kira okay lah. Sebab aku tak bersedia apa-apa. Dahlah filem yg aku nak ulas tu iaitu The Rise of the Planet of The Apes tu aku belum tonton pun. Huhu pecah rahsia. Tapi aku ada baca review dari IMDB. Kat situ tak banyak ulasan. Ada 3 review je.

Cerita tentang sekumpulan ahli sains muda yang buat eksperimen tentang kepintaran manusia dgn menyuntik dadah jenis 112 kpd beruk dan didapati ia dapat menyembuh penyakit Alzheimer.

Lakonan terbaik James Franco tapi taklah sehebat lakonan beliau dalam filem 127 Hours. Ohya, selain itu, bintang Harry Porter juga berlakon dalam filem ni iaitu kalau tak silap nama dia James Felton.

Apa yang mengkagumkan aku ialah penggunaan CGI dan Motion Captured. Kalau 40 tahun lepas masa The Planet of The Apes, diorang guna kostum beruk dan kesan solekan, tapi untuk kali ini kita dapat tonton kesan khas CGI yg boleh kira awesome gak la.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Popular Posts