Saturday, December 7, 2013

LETIH

Hari dan masa bergerak pantas. Banyak perkara yang berlaku kepada aku dua tiga menjak ini.

Jadi blogger sangat meletihkan. Ramai yang tengok pun kesian sebab tengok mata aku yang letih. Nak buat macamana, memang kerja aku dah. Bangun pagi terus mengadap laptop. Lepas tu, nak tidur pun memgadap henset. Apa tak letihnya. Sape-sape pun akan letih wei.

Ramai yang cadangkan supaya aku kena cukup tidur. Bahayakan kesihatan je. Okaylah... aku akan ambil nasihat itu.

Tuesday, October 15, 2013

AKU KORBAN

Hari ini hari raya haji.  Aku dan isteri tak pulang ke kampung. Kerja sangat banyak. Memang aku tak boleh balik. Tambahan lagi bila hari Jumaat aku kena terbang ke Uzbekistan selama 6 hari. Jadi banyak kerja kena settle sebelum aku berlepas ke sana.

Hari ini hari raya Aidiladha. Pagi-pagi lagi aku bangun. Aku solat sunat di Surau Banjaria Court. Aku menulis jurnal ni dgn menggunakan Samsung Galaxy Note 3 buat pertama kalinya. Memang best.

Hari ini, aku tak boleh pergi ke mana-mana. Ada dua advertorial kena disiapkan. Draft kena hantar hari ni jugak. Tak boleh bertangguh lagi.

Malam ni pulak, aku kena shoot video dgn Mia. Adeh. Skrip kena siapkan hari ni.

Hari ini, oleh kerana sibuk sangat, aku tak boleh tak boleh ikut isteri pergi makan-makan di rumah Abe Deri.

Hari ini hari raya haji. Aku nak ucapkan selamat hari raya korban buat semua. Berkorban!

Wednesday, October 2, 2013

KL GANGSTER 2

Hati aku kelam. Berserabut. Disebabkan jadual telah berubah, aku serba tak keruan. Tak sedap hati sebab aku mengecewakan manusia lain. Aku tak boleh duduk diam. Waimma aku tak boleh bersengkang mata habiskan kerja depan komputer ni.

Aku kena keluar dari rumah. Mencari angin yang lebih segar.

Aku mengambil keputusan untuk menonton wayang di TGV 1Utama. Aku tengok, ada tayangan filem KL Gangster 2 pada jam 7 malam di sana. Lalu aku tanpa berfikir panjang aku pun terus ke 1Utama. Seorang diri!

Makan tengahari & bersantai dulu di #ChillX @tgvcinemas sementara menunggu utk layan movie #Prisoners #HughJackman

Sampai di 1Utama, jam 3 petang, aku pun terus beli tiket wayang, tengok citer Prisoners lakonan Hugh Jackman. Filem ni sangat lembap tapi sebenarnya, memang acuannya begitu untuk memberikan kejutan demi kejutan kepada penonton. Kisah dua keluarga yang kehilangan anak mereka lalu membuat konklusi sendiri tanpa bantuan polis untuk mencari anak mereka.

Seorang PR call. Suruh hantar salinan passport untuk urusan travel ke Uzbekistan dan juga London bulan depan.

Seorang lagi PR call, tanya aku samada aku boleh datang ke event kat Subang Jaya esok. Aku rasa tak dapat pergi sebab aku kena pergi ke event haruman badan pagi esok.

Tak lama lepas tu, eorang lagi PR call aku, tanya pasal press release.

Hidup aku ni, menghambakan diri pada PR je kan?

Sebelum masuk ke dewan aku lepak sekejap kat dalam ChillX. Makan burger Casablanca sama minum jus tembikai. Kemudian aku redeem voucher RM10 dan juga voucher black coffee yang aku dapat masa aku attend event TGV tempohari. Jadi, aku hanya bayar RM27 untuk semua yang akan makan tadi.

Selepas menonton Prisoners, aku lepak lagi kat ChillX. Aku order Americano Coffee. Ya, for free!

Bestkan hidup ni kalau semua benda free! Manusia suka dengan benda free.

Aku ada 2 keping tiket menonton filem KL Gangster 2. Jadi, aku terus tanya kat Instagram dan Facebook sape-sape yang nak temankan aku tengok movie. Ramai gak yang nak ikut. Pompuan pun ada yang nak ikut. Memang tak lah kot ajak pompuan. Nanti marah pulak isteri aku kat rumah kalau dia tahu, kan?

Jadi, aku pilih Fendi. Kebetulan dia yang cakap dulu yang dia nak join. Kira okaylah, at least aku ada kawan untuk berbual. Macam orang gila pulak nanti cakap sorang-sorang kan?

Budiey akan tonton filem KL Gangster 2 buat kali pertama malam ni. Serius cakap ni, mmg kali pertama tonton. Setakat ni filem ni dah kutip RM400ribu. Omg, kalau best, Budiey akan tgk lagi. Jom sokong filem Malaysia!

Filem KL Gangster 2 bagi aku sebuah filem yang padat dengan aksi, penuh dengan dialog yang memerlukan tenaga yang kuat, bahasanya pula memang ala gangster. Terus terang, ini adalah kali pertama aku menonton filem KL Gangster 2 ni. Aku tak pernah menontonnya di internet sewaktu ianya tertiris beberapa minggu lalu. Dan aku tak beli pun DVD kat pasar malam. Malas. Kesian kat Syamsul Yusof sebab tragedi malang yang menimpanya. Sayang, filem hebat tapi ada yang nak sabotaj.

Minggu lepas, aku ada berborak dengan seorang dalam produksi filem, katanya, punca berlakunya tertirisnya filem KL Gangster 2 ni adalah sebuah format digital yang digunakan untuk tayangan di pawagam. Itu yang Syamsul tak suka sebab sebelum ini tayangan filem dibuat secara filem gulungan tu. Takde dalam bentuk hard disk ni. Itu yang jadinya ada orang pawagam kot yang bocorkan benda tu. Itu firasat aku la. Aku hanya buat ramalan je.

Aku difahamkan, file filem dalam hard disk tu akan didelete selepas tayangan prebiu media atau tayangan untuk tujuan dalaman. Tapi, aku sekadar mempertikaikan, jika sekiranya yang tukang delete tu tahu, ianya mungkin boleh diambil semula selepas dipadamkan?

Haaa, fikirkan balik ada logiknya.

Selepas menonton, aku terus pulang.

Tgh lepak kat ChillX @tgvcinemas 1Utama. Byk menu makanan yg best kat sini. Budiey dah cuba P.Ramlee Burger sama Vanilla Sky Shake. Best!

SILAP JADUAL

Kita ni, tak semestinya hari kita akan cerah. Ada hari, kita jadi tak keruan. Ada hari, kita tak tentu hala. Semua yang kita buat tak menjadi. Dari pagi hinggalah ke malam, serba tak kena dibuatnya. Buat itu tak kena, buat ini tak kena. Apa kes?

Memang ada dan Budiey juga mengalaminya.

Ya, ia berlaku pada hari ini. Bermula dengan aku tersilap langkah mengatur jadual harian. Aku sedar kesilapan ni pun semasa aku menerima panggilan dari seorang PR terkenal.

PR: Hello, Budiey... you kat mana?
B: Hello, Budiey kat rumah ni, jap lagi nak gerak.
PR: Mana you? Event dah nak habis ni? You tak sampai-sampai lagi ke?
B: Eh, tak ke event hari ni start 3 petang ke?

Budiey seraya menoleh ke arah jam dinding. Masih menunjukkan jam 1 tengahari. Terdetik dalam hati, ada masa banyak lagi untuk ke event yang akan berlangsung di Berjaya Times Square petang ini.

PR: Apa nyeee? Event hari ni start jam 11 pagi lah! Aiyo!
B: Alamak ye ke? Aduyai, Budiey lupa nak tengok balik jadual kat emel la ni.
PR: You tak tengok, tak baca SMS ke? Kan I dah hantar SMS kat you kan?
B: Aduss, ingat ke start jam 3 petang.
PR: So, you kat mana sekarang ni?
B: Kat rumah ni. Sempat ke I gi sana eh?
PR: Mmm... tak payahlah, event dah habis dah. Selebriti semua dah nak balik.
B: Aiyo, sorry....
PR: Okaylah, Bye!

Aduyai, masuk ni dah kali kedua aku tersilap timing. Dengan PR yang sama pulak tu! Event lain tak pulak aku tersilap. Dengan PR ni pulak aku selalu buat silap. Dahlah, dia janji nak bawa aku ke Uzbekistan bulan depan dan mahu ajak aku ke London pada bulan November.

Aku mengaku yang tersilap merencanakan segala jadual harian aku. Itulah dari dulu lagi aku dah ingatkan, better cari seorang manager yang boleh aturkan segala jadual ni. Itulah perangai aku. Tak nak belajar dari kesilapan.

Dush! Mana aku ada duit nak upah manager. Ko ingat aku ni siapa hei! Takkan ada manager.

Sekarang, akulah manager,
akulah kuli,
akulah boss,
akulah editor,
akulah wartawan,
akulah video man,
akulah blogger,
akulah tukang usung beg kamera,
akulah kameraman,
akulah tukang edit,
akulah segala-galanya!

Akulah One Man Show!

Terimalah nasib kan?

Moral of the story? Aku kena peka dengan jadual harian. Aku kena peka pada jemputan. Sekarang jemputan datang dalam banyak laluan dan jalan. Paling banyak event datang melalui emel. Melalui surat sangat jarang. Fax pulak takde kat rumah. Kadang-kadang aku menerima jemputan melalui Whatsapp dan SMS. Melalui mulut ke mulut pun pernah ada. Tapi jarang lah.

So, aku kena teliti betul-betul masa dan tempat. Jangan ada silap atau terlupa. Cakap pasal terlupa ini, aku selalu je bertangguh untuk mengisi jadual event dalam aplikasi iCal. Kadang-kadang tu, aku ikut mood. Kalau ada mood baru aku isi. Itu yang jadi kes tertinggal dan aku tak pergi event tu.

Lain kali ingat, event tu penting. Aku tak macam blogger hiburan lain yang hanya duk rumah goyang kaki, jaga anak, tengok tv, tak perlu dan tak payah pergi event. Buat story kat rumah, cilok kat blog dan portal dan terus publish. Senangnya hidup kau. Cukup bulan, pendapatan masuk sampai berpuluh-puluh ribu RM. Cantik muka kau!

Manusia kadang-kadang suka mengambil jalan singkat untuk menjadi senang lenang!

Tuesday, October 1, 2013

BLOGGER & PR

Lama aku tak pergi melancong. Maksud aku melancong percuma. Tapi aku kena bersyukur jugak sebab tahun ini rezeki aku selalu ada, selalu sahaja mendapat tawaran untuk ke luar negara. Aku kena syukur tu. Jangan angkuh sangatlah! Tapi tulah, fikir pasal melancong percuma ni, aku rasa hujung tahun ini, aku mungkin akan kecapi beberapa sessi melancong bersama selebriti. Insyaallah.

Segalanya di atas ketentuan Allah. Kita hanya merancang.

Semalam, aku dihubungi oleh seorang pegawai perhubungan di mana dia mengajak aku ke Uzbekistan. Wow, best tak?

Kemudian, bulan depan, aku dijemput untuk ke Cardiff City bersama beberapa orang selebriti lelaki. Aku teruja untuk itu dan aku rasa sangat bertuah kerana terpilih. Tak ramai media yang dijemput, hanya dua sahaja. Aku dan seorang lagi media dari sebuah portal hiburan terkenal.

Syukur, aku diberi peluang. Walaupun aku tak sekaya blogger lain yang hanya duduk rumah, buat story bersumberkan laman sosial dan laman forum hiburan. Syukur lah. Itu rezeki dialah, aku tak nak kacau dan aku tak layak untuk memberikan kenyataan sebagai mengadili apa yang dibuat. Itu profesional dia.

Kerjaya aku sebagai blogger banyak dibantu oleh beberapa individu yang terlibat sebagai pegawai perhubungan. Mereka tahu apa yang aku mahu dan aku tahu apa yang mereka mahu. Senang. Walaupun kadang-kadang PR ni, hanya tahu mengambil untung dari setiap artikel yang dikeluarkan tanpa aku dapat satu sen pun. Itu aku tak kisah.

Bercakap tentang PR, aku rasa, banyak blogger telah dipergunakan oleh PR. Mereka sebenarnya tak tahu, PR mengambil untung di atas setiap artikel yang disiarkan. PR mungkin caj mahal dengan client dan mereka tak bagi sesen kepada blogger. Hanya sekadar ucapan terima kasih.

Tapi tanpa PR, aku rasa blogger takkan dapat masuk ke event dan tak akan dilayangkan jemputan jika nama mereka dibanned. Aku pernah beberapa kali dibanned. Aku tak kisah dibanned oleh PR sebegini sebab aku rasa kalau tak dapat pergi ke event dia pun aku tak kisah sebab tak dapat duit. Bukan advertorial pun. Buat apa bersusah payan meminta dan merayu macam peminta sedekah?

Lainlah kalau dibayar untuk cover events, aku memang tak boleh tolak. Itu rezeki. Prinsip aku sekarang, setiap jemputan itu rezeki dan mungkin satu kesilapan jika aku menolak rezeki itu. Aku belasah je dan aku tak fikir sesiapa.

Aku bukan sesiapa pun untuk menidakkan hak sebagai seorang penulis blog sebab kat luar sana sekarang ini banyak giler kot penulis blog. Saingan sangat sengit dan masing-masing sekarang sedang mengejar wang. Sementara semua syarikat dan produk sekarang menggunakan blog untuk mempromosikan produk mereka.

Aku rasa aku kena ada pendirian. Jika aku rasa aku tak dapat hadir ke events aku kena berterus terang yang akan tak dapat hadir. Jika aku dibayar, ye, aku akan hadir. Demam ke sakit ke aku akan hadir jika dibayar.

Tapi aku minta maaf kat sini sebab aku banyak mengecewakan ramai orang yang menjemput. Mungkin mereka kena faham aku ni bukanlah ada kaki dan tangan untuk menghantar wakil ke events mereka. Aku bekerja one man show. Dan aku rasa aku patut ada masa untuk diri sendiri juga, masa untuk keluarga juga.

Kepada blogger di luar sana. Hidup tak seperti yang kita duga. Kadang-kadang kita berada di atas dan kadang tu kita akan berada di bawah. Berjimatlah ketika kaya dan hiduplah secara sederhana. Tak perlu nak beli Mercedes Benz atau beli rumah mewah. Nanti kelak kereta dan rumah tu hilang juga. Kan?

Monday, September 30, 2013

PALSU

Hati yang degil, jiwa yang ego dan diri yang angkuh. Cuba untuk tidak menegur sapa di laman sosial. Sedang dalam dirinya ada sekelumit dan sisa-sisa rindu. Malah, rindu itu bertambah tajam menikam memaksa diri untuk menyatukan semula segala yang dulu terikat. Persahabatan.

Dulu, ia tercalar kerana aku yang mahukan ia terlerai. Dulu berlaku kerana aku rasa aku dianiayai. Dulu berlaku kerana kau sungguh kejam menularkan segala jelik dan keburukan itu membuatkan aku rasa, oh ini sebenarnya yang kau nak.

Sekarang, kau tengok sendiri apa yang berlaku. Sekarang kau tengok apa yang sebenarnya hakikat realiti. Sekarang kau tengoklah, kau rasalah sendiri.

Aku dah blocked segala laman sosial dan menghalang kau menjelajah sesuka hati melihat aku dari jauh. Tapi sekarang aku dah insaf, aku buka balik semoga kau dapat melihat aku semula, semoga kau dapat mengintai kehidupan aku.

Sejak mimpi-mimpi seram beberapa hari lalu datang singgah menganggui tidur lenaku, aku rasa aku patut lakukan sesuatu. Perasaan ini didorong oleh rasa tanggungjawab aku pada seorang kawan yang aku gelarkan sahabat. Perasaan ini didorang oleh rasa muhibbah yang dulu pernah kita semua rasa, ada dalam diri kita dan sekarang sudah tak wujud.

Hakikatnya, kau dah jadi orang lain dan kau sekarang bukan kau yang dulu. Aku sekarang, walaupun kau lihat bukan aku yang dulu tapi sebenarnya, aku adalah aku yang dulu. Dulu aku pernah bantu kau mencapai puncak cita-cita, aku berikan kau lorong untuk kau terus menjelajah ke depan. Masa kau depan kau cerah dalam industri. Aku tak nak kau kenangkan segala jasa aku, sedang jasa aku tu bukannya banyak pun. Sekelumit. Sebesar kuman. Tak perlu aku nak ungkit itu ini, begitu begini. Aku tak nak jadi tukang ungkit sebab yang dah berlaku tu, biarlah berlalu.

Sepanjang kita tak lagi bersahabat, aku rasa... oh, sungguh susah nak cari pengganti. Orang yang aku temui tak sama dengan kau. Kau ada nilai-nilai yang aku sukar nak gambarkan kat sini.

Sebenarnya, hidup bagi ada sesuatu laluan meniti jurang. Jika aku tersilap langkap, bila-bila masa sahaja aku boleh terbenam dan mati di dasar bumi.

Oh, sebenarnya, aku takde hilang hormat, aku takde nak jatuhkan segala martabat kau sebagai manusia seperti aku, tapi itulah... aku tak dapat kawal keadaan dan ini di luar tugas aku sebagai hamba.

Jadi, apa yang aku nak buat sekarang? Selepas aku buka segala talian untuk berikan laluan kepada ikatan itu dari terus terputus begitu sahaja, aku biarlah masa yang akan menentukan. Sebab, sepanjang masa membawa kita ke hari tua, kita akan tahu oh, masa itu singkat untuk kita bermusuhan. Untuk kita terus menipu seolah tiada apa yang berlaku. Seolah dulu kita tak pernah ditemukan. Oh sangat fake dan palsunya hidup ini.

Palsu!

Palsu!

Palsu!

Senyuman yang aku berikan itu palsu. Sapaan yang aku berikan itu juga palsu.

Sekarang barulah aku tahu, hakikatnya, hanya Tuhan sahaja yang tentukan!

Friday, March 15, 2013

ADSENSE

Hidup ini memang tak lepas dari masalah. Masalah aku sekarang banyak jugak. Masa juga adalah satu masalah. Hari ni dah 15 Mac. Masa yang sangat suntuk untuk buat kerja yang bertimbun. Itu jugak masalah.

Aku cuba buat sedaya upaya sedaya yang termampu.

Minggu ini, Google Adsense buat hal lagi bila aku punya akaun kena disable gara-gara aku edit code dengan menggunakan iFrames dalam kod Adsense. Baru je duit nak membiak. Aku sudah pun buat tindakan. Aku deleted semua code dan deactivate plugin Google Adsense. Aku baru je upgrade dengan pro. Terus kena bagi warning. Aku rasa dah 3 hari aku fah hantar emel kat Adsense tapi sampai sekarang aku masih belum dapat apa apa jawapan dari Google.

Biarkan lah. Nak buat macamana dah takde rezeki. Masalah tak besar mana sangat.

Wednesday, February 27, 2013

REZEKI

Baru sahaja selesai menonton filem terbaru Die Hard terbaru tu di One Utama. Minggu ni banyak kali dan kerap pulak aku menonton wayang.

Oh ya, minggu ni juga aku sanggup menghabiskan duit dengan menonton sebuah filem berbayar. Sanggup nih. Walaupun aku boleh menonton wayang secara percuma kerana aku ada kad VIP. Tapi aku tak mengapa sokong industri filem katanya.

Aku menonton filem Gangster Celop. Alahai, citernya biasa-biasa je bagi aku. Ntahlah, nak komen camna. Aku tak berapa suka dengan filem macam tu sebenarnya.

Cakap pasal filem, baru-baru ni, aku disapa oleh seseorang yang katanya mahu meletakkan iklan filem di blog. Aku ok je, bak kata skrip Slash dalam Rock Oo, Aku okay, ye memang aku okay. Tapi masalahnya ni dah masuk kali kedua dia email aku tanya pasal iklan, katanya bersetujulah untuk beli space tapi sampai sekarang habuk tarak. Aku rasa la kan, dia menang sengaja nak tarik perhatian kot. Atau dia sengaja nak uji aku kot. Ntahlah, lantak dialah sebab aku sekarang tak nak masuk campur langsung dengan hidup dia. Biarlah dia dengan dunia dia dan aku dunia aku.

Tutup buku. Kalau dia betul-betul nak beli space, dah tentu hari ni dah dia follow up. Kalau takde follow up tu, takde la rezeki. Itu namanya, rezeki ni sebenarnya datang dari Allah, datang dari Tuhan.

Aku kena berpegang teguh pada tiang itu. Jadi, aku taklah merayu-rayu, meminta-minta dari manusia supaya menolong aku.

Friday, January 25, 2013

PARTY BUDIEY

Jumaat yang mulia. Aku cuba sedaya upaya untuk menghadirkan diri di perhimpunan mingguan bersolat Jumaat. Walaupun di jadual aku hari ini, aku perlu ke Subang Jaya untuk mengambil barang tajaan party budiey. 
Alhamdilah, misi aku berjaya. Aku berjaya kotakan janji akan letak segala kata.

Tarikh Party Budiey sudah pun aku tetap kan iaitu pada 23 Mac. Kira-kira tinggal lagi dalam sebulan untuk aku buat persediaan. Semalam aku dah emel proposal kepada beberapa syarikat besar untuk menjadi penaja utama #PartyBudiey.

Aku berdoa dan sangat berharap segalanya berjalan dengan lancar.

Setakat ini, aku dah pun buat persediaan secara perlahan-lahan.

Wednesday, January 9, 2013

TERTEKANKAN

Yeay, akhirnya... berjaya jugak aku login blogspot jurnal aku yang lama aku tinggalkan bersawang. Argh! Agak klise bila aku menulis seperti orang giler yang tak tahu malu nih.

Hey, korang apa khabar? Harap korang ceria-ceriakan diri walaupun korang susah hati, aku tahu.

Ntah, apa aku nak tulis eh.

Pasal #partybudiey jom!

Okay, aku nak cerita tentang #partybudiey la. Tapi stress gak la cerita pasal party ni sebab semua kerja aku kena buat sorang-sorang sekarang ni.

Eh, tak ke dari dulu aku buat sorang ke?

Yes, tapi sekarang ni aku rasa macam aku ni keseorangan yang amat sangat. Sampai masa, bila kita membesar dewasa dan mengarah ke usia tua, memang itu yang aku akan rasakan.

Jadi blogger sepenuh masa. Sangat-sangat menekankan aku.

Dulu lain, sekarang dah jadi lain dah. Dulu, aku passion dan excited giler nak buat party. Gembirakan orang dengan memberi hadiah. Itu matlamat aku.

Popular Posts