Tuesday, December 25, 2012

Gejala Melayu-Kristian

Agak klise kalau aku ucap Merry Christmas kat sini. Tak perlu la kot nak ucap sebab aku tahu korang semua beragama Islam.

Lainlah dengan insan yang aku kenali no. Tak nak cakap la sape. Kalau aku cakap bukannya korang kenal pun. Tapi benda yang aku cakap ni, sensitif sikit. Mungkin menyentuh sensitiviti orang tertentu. Aku tak nak buat andaian yang bukan-bukan. Yang pasti aku dah syak yang dia ni tak berpegang teguh pada agama. Entahla nak cakap apa. Apa yang aku harapkan, dia masih beragama Islam.

Hari tu, aku tengok mamat ni bertukar-tukar hadiah kononnya dia buat dengan kawan dia yang beragama Kristian. Tak kisahlah lagi nak bertukar hadiah, tapi tak perlulah nak ucap Merry Christmas.
Jangan sampai aku cakap, kafiruuunnn laknatulllah pulak.

Sekarang ni, aku dengar dah ramai orang Melayu peluk agama Kristian. Kalau kat Singapura dan Indonesia, memang diorang tak segan silu mengaku anuti agama Kristian.  So, mereka bangga digelar Melayu-Kristian. 

Di Malaysia, aku tengok gejala ini dah menular secara senyap di kalangan masyarakat Melayu. Mmmm... apa nak jadila, aku pun tak tahu.

Lahad Datu

Jumaat yang terang. Jumaat yang aman. Jumaat yang best.

Pagi di rumah. Siapkan kerja macam biasa. Ingat mahu sambung tidur sampai jam 10 pagi. Tapi kerja banyak yang kena selesaikan hari ini.

6 tahun dalam industri blog hiburan, 6 tahun aku bekerja seorang diri tanpa seorang staf. Letih sebab aku terpaksa buat kerja 5 orang.

Kadang kadang aku kagum dengan diri sendiri yang mana aku boleh buat semua ini seorang diri. Aku kena percaya bahawa semua ini adalah datang dari kudrat Allah.

Aku berpegang pada ketentuan itu.

Petang ini, selepas solat Jumaat, aku diajak untuk menghadiri Sidang Media Tabung Lahad Datu di Cheras. Ramai artis yang terlibat dengan program mulia ini.

Situasi di Lahad Datu masih terkawal. Adik aku yang bekerja sebagai guru kat sana sudah pulang ke kampung. Seronoklah dapat cuti. Siap boleh beli tv led untuk diletak kat rumah. Dapat bonus la tu.

Malam ini aku akan ke Malam Gala Ikal Mayang yang mana akan menayangkan 15 buah filem pendek sempena dengan Hari Wanita Sedunia.

Saturday, December 15, 2012

Anugerah Planet Muzik 2012

Musim tengkujuh dah tiba. Hujan sana-sini. Tak kira pagi dan petang,  hujan turun menyimbah bumi tak kira masa.

Sebenarnya, sekarang ini aku berada di kampung.  Aku tweet kononnya sedang dalam perjalanan ke Singapura adalah pembohongan yang sunat.

Selebihnya, ia tak lebih dari satu propa yang bersifat ganza.

Sekarang dalam perjalanan ke satu kenduri kahwin. Ramai betul orang kahwin musim cuti sekolah ni. Elok juga tu. Senang sikit nak mengawan hujan-hujan macam ni. Betul tak?

Pada jam 8.30 malam ini akan berlangsung Anugerah Planet Muzik 2012 di Max Pavilion,  Singapura.  Pastikan korang menonton nya di Astro Ria secara langsung gitu.

Seminggu lalu, aku ada terima jemputan dari Mediacorp untuk buat liputan di Anugerah Planet Muzik 2012.

Aku berkira juga nak pergi tapi memikirkan tentang hal keluarga aku terpaksa batalkan niat. Lagi pun aku melihat penganjuran APM2012 tak pernah dibuat segempak anugerah luar negara. Sekurang-kurangnya, buatlah anugerah sehebat anugerah M.Net K.Pop tu, baru gerek!

Tapi, sebelum apa-apa kena tonton Astro Ria malam ni.

Saturday, December 8, 2012

FUTSAL NEON

Lama betul aku tak main futsal. Seingat aku ada dekat 3 tahun macam tu. Gilalah!

Hari ini, aku terpanggil untuk memijak gelanggang futsal. Itu pun atas ajakan Dashing. Kalau tak memang tak merasalah nak main futsal. Aku ni bukan ramai kawan pun. Jadi, memang tak ada peluanglah nak rass main futsal.

Pada malam ini, aku akan join team media lawan star team yang terdiri dari Remy Ishak dan Henry Golding . Dua-dua adalah duta produk Dashing.

Aku ada tanya followers kat twitter pasukan mana yang menang, sah sah ramai yang kata Star Teak yang akan menang.

Heh!

Nanti jap lagi aku update siapa yang menang, orait?


Me & Remy Ishak yg skrg dah tak sabar nak berlawan futsal neon.  Korang rasa team mana yg akan menang?

Let's kicking!

Bersama duta produk Dashing,  Henry Golding.

Popular Posts