Thursday, December 29, 2011

TENTANG DHIA

Setiap hari adalah hari yang sibuk. Hingga aku tiada masa untuk diri sendiri. Tambah lagi dengan kerja-kerja untuk persiapan Party Ulangtahun Budiey.com ke-5 nanti. Terlalu banyak kerja yang terpaksa aku buat. Ya, aku buat semuanya seorang diri. One Man Showlah katakan. Terpaksalah aku telan. Letih bagai nak pengsan ke, itulah yang aku kena hadapi bila sampai bulan Januari.

Untuk pengetahuan pembaca semua, (eh, ada ke pembaca blog jurnal ni?) oklah, kalau takde pembaca pun, olok-olok ada orang bacalah blog yang bersawang ni. Okay, kita teruskan bicara kita, untuk info, tarikh sebenar aku kena sambut ulangtahun budiey.com ialah pada tanggal 7 Januari setiap tahun. Tapi biasalah, takde nyer aku nak buat tepat-tepat pada hari 7 Januari tu. Pasti tergelincir jauh gak la. Macam tahun lepas gak, tahun ini aku kena buat dipenghujung Januari iaitu 21 Januari 2012.

Pada pagi tadi, aku mendapat pengesahan bahawasanya lokasi untuk party budiey.com dibuat di Aristo, Zouk KL. Aku kenal dan selalu ke Zouk KL. Bukan untuk berparty atau berclubbing tapi sebab ada event kat situ. Selalunya, ada event Astro kat situ. Tak pun selalunya, tiap-tiap tahun Blu Inc ada buat Party EH! kat Zouk KL. 

Isunya bila aku buat party kat situ, ramai gak la pembaca yang bertudung rasa tak senang. Sebenarnya, bini aku pun tak senang. Apa kata dengan famili aku yang lain. Tapi tu lah, fikir-fikir balik, aku tak guna katering kat situ sebab katering dari luar. 

Lagi satu isu apabila ada ura-ura aku kena minta permit dari DBKL. Kononnya jika perhimpunan tu melebihi 100 orang, dengar-dengarnya kena apply. Jadi, untuk menjawab persoalan ini, aku menghubungi DBKL sendiri. Aku pun call dengan menggunakan nombor yang diberikan oleh seorang kawan. Apabila aku cakap yang aku nak buat Party Ulangtahun kat Zouk dan takdelah nak tampal poster atau banner kat tepi jalan atau sampai kena tutup jalan, DBKL jawab, aku tak perlu nak apply pun. So, apa ke hellnya nak apply kalau benda tu tak perlu buat pun. DBKL sendiri yang cakap kat aku yang semua tu kena berurusan dengan Zouk KL sebab aku nak berparty pun kat dalam tu, bukan kat luar. 

Okay, isu tu rasanya ditutup setakat itu sebab aku tak nak buang masa dengan benda yang tak perlu aku buat. Banyak lagi kerja yang aku kena settle. Aku harap benda ni tak jadi isu yang besar.

Hari ini, aku terpaksa poteng beberapa event. Dari pagi ke petang, banyak labur masa untuk promote Party Budiey. Alhamdulilah, tajaan yang aku dapat sangat banyak. Rasanya lagi banyak dari tahun lepas. Syukur pada Tuhan.

Jam 5 petang, aku ke Mid Valley. Lepak dan hang out. Best gak sekali sekala hang out sambil melihat orang sekeliling.

Tentang Dhia episod akhir pada hari ini aku tonton melalui aplikasi 1Malaysia TV. Nasib baik ada teknologi canggih macam nih. Senang, duk kat luar pun still boleh tengok penamat Tentang Dhia. 

Jam 8 malam, aku bertemu dengan wakil Astro yang mana telah memberikan aku hadiah goodies untuk Party termasuklah 2 buah kamera Olympus untuk hadiah cabutan bertuah. Bestnya sape-sape dapat.

Jam 9 malam, aku dah sampai rumah. 

Tuesday, December 27, 2011

ULASAN

Hari ini adalah hari malas sedunia. Tapi dalam malas-malas aku pun, boleh siapkan satu ulasan filem. Itu pun aku siapkan last minit dan ianya berbayar. Kalau tak dibayar takdela aku beria-ia siapkan cepat-cepat. Lega sikit bila kerja dah siap. Yang tak best bila

KEM

PROGRAM KEM IBADAH KANAK-KANAK SIRI 1/2012 SEMPENA CUTI PERSEKOLAHAN ANJURAN MASJID NEGARA, JABATAN KEMAJUAN ISLAM MALAYSIA (JAKIM) PADA 9 MAC SEHINGGA 11 MAC 2012


Jalan Perdana, Kuala Lumpur – Unit Penyelarasan Dakwah dan Ibadah, Masjid Negara dengan kerjasama Syarikat BMQ Training telah menganjurkan Program Kem Ibadah Kanak-Kanak Siri 1/2012 bermula 9 Mac sehingga 11 Mac 2012 di Masjid Negara, Jalan Perdana, Kuala Lumpur.

Program tiga hari dua malam yang bertemakan “Menggilap Potensi, Mengecap Prestasi” ini disertai kira-kira 156 orang pelajar yang terdiri daripada 88 pelajar lelaki dan 68 orang pelajar perempuan yang berusia antara sembilan tahun hingga berusia 12 tahun.

Antara objekitif utama Program ini dijalankan adalah untuk:
· Melahirkan peserta dengan akhlak dan sahsiah yang terpuji
· Menanam rasa kasih sayang peserta kepada Allah S.W.T., ibu bapa dan Negara.
· Menanam kesedaran dan kefahaman dalam diri peserta dalam mencapai martabat anak soleh dan solehah
· Mendapat tips-tips bagaiaman menjadi insan yang cemerlang di dunia dan di akhirat.
· Melahirkan generasi yang beriman dan teguh dengan jati diri seorang muslim
· Membangkitkan kesedaran untuk melakukan perubahan positif dalam hidup
· Membentuk daya tahan dan benteng diri dari gejala sosial
· Memberi kefahaman akan kepentingan ibadah dalam kehidupan
· Mendedahkan kaedah solat yang betul dan rahsia di sebalik suruhan Allah S.W.T.

Antara pengisian sepanjang Program ini berlangsung ialah:
· Bengkel
- Pembinaan Kumpulan Terhebat
- Membina Matlamat dalam Kehidupan sebagai Remaja Muslim,
- Persahabatan dalam Islam
- Pengukuhan Wudhu dan Solat
- Mengukir Akhlak Meraut Budi
· Team Building
· Halaqah
· Tadarus Al-Quran
· Solat Berjemaah
· Beriadah dan treasure hunt
· Laman Nurani
- Mengenal Diri Mengenal Allah
- Kepentingan Ilmu Pengetahuan
- Jom Kenali Islam
- Peranan Remaja dalam Memajukan Ummah

Semasa Majlis Penutup Program ini yang dirasmikan oleh wakil Imam Besar Masjid Negara, YBhg. Ustaz Ehsan bin Mohd. Hosni yang juga Penolong Pengarah Kanan, Unit Penyelarasan Dakwah dan Ibadah, Masjid Negara menyatakan bahawa Program ini di rangka khusus bagi membantu kanak-kanak membina kecemerlangan diri menjadi insan yang soleh dan berakhlak mulia di samping meningkatkan motivasi peserta, serta bagi membimbing peserta mengenai tanggungjawab sebagai seorang anak, pelajar, ahli masyarakat dan hamba Allah. Beliau turut menyampaikan sijil penyertaan kepada semua peserta yang menyertai Program ini.

Program Kem Ibadah Kanak-Kanak Siri 2/2012 akan diadakan sekitar bulan Mei 2012 yang akan datang dan diharapkan Program tersebut akan mendapat perhatian dan sambutan daripada orang ramai terutamanya ibu bapa yang ingin menghantar anak-anak mereka menyertai Program sebegini.

KUSUT

Fikir tentang hidup. Sebenarnya tak perlu nak fikir sangat sebab hidup ni cuma sementara sahaja.

Sekarang, aku susut dan kusut!

Cakap pasal kusut, aku sekarang tengah berkira-kira untuk menjual gadget yang aku dapat FREE ni.

Budiey nak jual barang ni, agak-agak berapa RM korang nak beli?

Agak-agak berapa korang nak beli?





DISEMBER

Kini Disember penamat segala bulan menjengah. 2012 terasa sangat hampir mengejar aku dari belakang.

Sunday, December 4, 2011

ARTHUR CHRISTMAS

Hari Ahad, hari minggu. Pagi duk rumah je. Tengahari baru aku keluar ke Suria KLCC untuk tengok wayang. Boleh dikatakan setiap hari aku datang sini sejak aku dihadiahkan Kad VIP di mana aku dapat menonton wayang secara percuma selama setahun. Mana-mana movie pulak tu, tak kira movie tu baru keluar pawagam atau dah lama keluar. Memang best. Cuma aku kena bayar parking kereta je la kalau nak datang sini pun.

Oh ya, sebelum keluar, aku sempat tonton Melodi yang memaparkan trip Korea bersama Siti Nurhaliza yang lepas. Ada la nampak muka keluar beberapa saat, dan lepas tu, aku ada terima mention twitter dari beberapa pembaca yang kenal alu, diaorang pun turut sama menonton Melodi.

Kenangan bersama bintang popular tu memang sangat berharga dan manis gak la bagi aku.

Sekarang ni aku tengah beratur utk dapatkan tiket Arthur Christmas, jyeeeaaaah!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, December 2, 2011

DELHI

Banyak perkara yang menarik yang berlaku dua tiga menjak ni. Nak aku katakan ianya satu rezeki pada Tuhan, yes sudah tentu ia memang dah ditetapkan untuk aku.

Paling menarik aku rasa, setiap bulan aku dapat melancong ke luar negara. Tahun 2011, memang tahun rezeki untuk aku melancong. Tahun ini saje, aku dah ke New Zealand, Hong Kong, dua kali ke Korea, ke Bangkok, ke Phuket & Krabi, ke Singapore, ke Brisbane untuk tonton Konsert Katy Perry, ke Gold Coast utk berbulan madu.

Terbaru, aku ke Korea bersama
bersama Dato' Siti Nurhaliza. Kalau tanya pada aku best ke tidak, pasti aku akan kata, sangat best! Sape yang tak nak join kan? Sebab aku diberi pilihan samada mahu ke Korea atau ke Jepun. Aku serba salah sebab aku belum pergi ke Jepun lagi, dan aku nak sangat untuk ke sana. Tapi tu lah, bukan ada artis yang ikut pun. So better ikut trip Simplysiti walau pun aku dah ke Korea bulan sebelumnya.

Bulan depan, aku akan ke Delhi, India dan bulan January pulak aku akan ke Hong Kong dengan isteri aku lagi.


- Posted using BlogPress from my iPhone

TOM TOM

Hari ni dah pun hari Jumaat. Masa sangat limited giler dah sekarang ni. Banyak benda yang aku kena buat dalam satu jumlah masa yang terhad. Walaupun berilah 1000 jam sehari pun, aku rasa belum tentu dapat perfect segala kerja


- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, October 22, 2011

KOREA

Hari ini, aku bertolak ke Korea untuk kali pertama dalam hidup. Terima kasih banyak-banyak buat Awal Ashaari yang sudi jemput aku untuk melihat belakang tabir program traveloque yang dihoskan di Korea. Jalan jalan cari makan la aku kat sana nanti.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, October 3, 2011

ULASAN FILEM CONTAGION

Rebiu Filem CONTAGION

Contagion - 6 September

Kelebihan

1. Pelakon & nama2 bintang yg hebat. Lihat pd poster & kita dpt lihat beberapa nama pelakon yg popular. Dgn itu, saya teruja & excited utk melihat cara & bgaimana pengarah Steven Soderbegh mencorakkan filem ini dgn mengambil pelakon hebat ini.


2. Pengarah Steven Soderbegh dilihat telah cuba memberikan yg terbaik. Menjadikan filem ini dpt difahami dgn ada kronologi & penerangan ringkas tentang istilah penyakit & vaksin.

3. Filem ini dilihat sgt klasik dgn sinematografi yg agak suram. Sekurang2nya filem ini, dapat memberi mesej tentang bagaimana nak hindarkan

Kelemahan

1. Jalan cerita yg sgt perlahan. Dari babak ke babak, Saya tak merasa filem ini satu filem yg berat yg dpt membuatkan kita rasa stress. Elemen stres, intense & panik yg sepatutnya dirasai oleh penonton mmg agak kurang dlm filem ni.

2. Filem ini tidak berjaya mencipta suasana panic & sebagai penonton saya tidak merasa panik itu.

3. Skrip filem ni juga tak byk memberikan impak. Ia menjadikan jln cerita filem ini agak mendatar.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, September 19, 2011

PHUKET

Minggu lepas aku dihubungi 8TV, ajak aku untuk ikut Trip Media nak kapal Star Cruise Libra belayar ke Pulau Phuket & Pulau Krabi selama 4 hari.

Jam 6 pagi aku bangun. Siap-siap untuk ke Sri Pentas. Lepas pastikan semua barang dibawa, aku terus keluar, dihantar oleh isteri ke Sri Pentas. Nasib baik jalan hari ini sangat lengang. Tak sampai 15 minit, aku sampai di Sri Pentas.

Tak perlu tunggu lama sebab aku sampai je, bas dan media dah ready nak gerak.

Jam 8 pagi bertolak ke Penang. Nanti kami akan berhemti kat Rawang untuk sarapan.

Jam 8.30 pagi, sampai di Hentian Rawang. Setengah jam je. Makan nasi lemak sama horlick panas. Makan minum semua ditaja oleh 8TV. Tq 8TV.

Jam 9 pagi, bas mula bertolak. Perjalanan memakan masa lebih kurang 6 jam untuk sampai ke pelabuhan.

Selain ditemani 4 orang PR 8TV, bersama kami juga adalah beberapa orang hos & selebriti 8TV. Tapi takde satu selebriti pun yang aku kenal.

Dalam bas, aku sempat tidur jap masa diaorang ni pasang movie lakonan Jodie Foster. Dan sekarang layan pulak filem Zombieland. Ganas betul citernya.

Jam 12.30 tengahari, kami dah sampai di Pulau Pinang.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, September 5, 2011

CONTAGION

Hari ini dah pun hari Isnin. Toleh pada jadual, tiada event yg perlu aku hadiri. tapi tak bermakna aku boleh goyang kaki. Dalam list tugasan, berderet-deret artikel dan advertorial yang perlu aku siapkan. Mengeluh pun tak guna sebab aku kena siapkan jugak hari ini.

Kononnya, nak gak aku cuti hari ni dan esok. Tapi tak dapatlah. Esok aku kena gi ke lokasi rakaman Carta Blockbuster untuk rebiu filem. Lina dari KRU dah call tadi cakap, call time esok ialah pada jam 12.30 tengahari. Sedangkan dia pun tak tahu filem apa yang patut aku kena rebiu esok. Ikut pada pendapat aku, mahu aje aku rebiu filem Contagion yang mana aku kena tonton esok pagi kat Mid Valley.

Pendek kata, esok adalah hari yang sibuk giler sebab sebelah paginya tu, aku kena hantar adik ipar aku ke UIA sebab dia kena register kat sana. Dijangka aku kena bertolak dari rumah ni jam 8 pagi. Dalam jam 10 pagi aku kena ke Mid Valley terus untuk tonton Contagion. Then, jam 12.30 tengahari terus kena rebiu. Kerlast giler kerja cam tu, kan?

Pagi ni, aku siapkan advertorial. Siap satu, aku terus hantar then postkan beberapa berita dalam budiey.com. Jam 2 petang, aku drive kete ke Sentul Boulevard untuk cash out duit dari akaun Google Adsense aku sebanyak RM1,128 cam tu. Cukuplah untuk bayar rumah sewa sebanyak RM770. Then, beli itu dan ini.

Kemudian, aku letak kereta. Terus naik LRT & monorail untuk ke Bukit Bintang. Kat sana, tempat pertama aku tuju ialah salon rambut. Orang lain gunting rambut sebelum raya, aku lepas raya baru sibuk nak gunting. Memang tahun ni aku tak sempat langsung nak gunting rambut. Punyalah sibuk sangat. Tapi aku rasalah tahun lepas lagi meriah la aku beraya sebab ntah, may be tahun ni tak banyak dapat duit raya dan hamper kot.

Jemput makan Nandos ya

Lepas gunting rambut, aku shopping kat Seed. Aku beli tali pinggang atau mat salleh called it belt? Hahaha, Seed punya brand ni lama dah aku tak beli pun. Asyik shopping kat butik Adidas dan Zara je. So, aku rembat belt Seed dengan harga RM109 dan juga aku berkenan dengan baju kemeja petak-petak Seed yang mana aku decide untuk pakai masa rakaman Carta Blockbuster esok. Harga dia RM139.00. Tapi aku dapat rebate RM30. Kira okaylah tu. Tengokla, dapat duit dari Google Adsense terus belanja sakan. Aku ada satu lagi benda yang aku gian sangat nak beli iaitu kasut baru Adidas - Porsche. Harga dia bapak kau mahal... RM499. Tengoklah, ada duit lebih sikit nanti aku nak beli lah.

Seed Normal Sundries Brown RM109

Kemeja Seed saiz XL RM129

Lepas shopping, aku makan nasi kat Nandos. Bawak pulang ayam Nandos untuk Sayang jugak. DIa kata nak kena makan sebelum berpuasa malam ni. Esok kena check kandungan dan jumpa doktor di Klinik Ibu dan Anak. Harap semua okaylah esok sebab dia pergi sendiri, aku lak kena gi UIA Gombak.

Nandos Take Away

Beli & Belah


- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, September 4, 2011

MAC OS X LION

Semalam tak dapat lena tidur sebab penghawa dingin tak dapat dihidupkan. Rasanya dah tiba masa aku kena servis. Lupa dah bila tarikh last aku servis.

Bangun awal untuk mengadap notebook. Harap dapat siapkan kerja-kerja rutin dan dateline yang diberikan pada hari ini. Esok dah Isnin. Tengok dalam jadual, ada satu event je. Tapi ntah la perlu attend ke tidak. Tengok keadaan.

Sebelum pulang beraya, aku ada install Mac OS X Lion dalam notebook. Pergh, look awesome dan sangat cool. Aku suka. Walaupun aku ada baca rebiu yang negatif tentang updates Mac nih, tapi bagi aku so far aku guna, okay aje.

Pagi ini, aku ada update pulak Mac OS X Lion ni dalam notebook Macbook Air pulak. Wallah, sangat best guna OS X Lion nih. Siapa kata tak best tu, kira dia tak dapat terima pembaharuan la. Asyik nak guna cara lama. Tak nak maju-maju.

tengah install Mac OS Lion di Macbook Air ku. Look superb

BABY ASYRAF

Mungkin bukan rezeki kami untuk menimang cahaya mata terlalu awal. Maklumlah, usia perkenalan kami pun agak singkat sebelum kahwin, jadi mungkin Tuhan mahu kami berbulan madu lama sikit la kot.

Selepas kawin, memang kami berharap mahu mendapatkan cahaya mata. Usaha tetap ada. Doa tetap ditadahkan, cuma tiada rezeki. Nina, adik ke-3 isteri aku yang kahwin selepas kami yang dulu dapat anak. Asyraf namanya. Cucu sulung Ma & We. Jadi, dapatlah tumpuan lebih sikit.

Baby Asyraf ni senang sangat nak jaga dia. Budak baik. Tak banyak sangat kerenah. Suka senyum & senang nak ketawa. Sekali sekala dia merengek dan menangis, itu pun masa dia lapar nak susu atau mengantuk nak tidur. Bertuahnya Nina dapat baby macam Asyraf. Senang nak jaga.

Lama tak jumpa dengan Asyraf. Kami last jumpa masa Asyraf berusia tak sampai sebulan. Masa tu, dia kat kampung. Kami datang jenguk dia masa Nina berpantang kat rumah Ma.

Sekarang, Asyraf dah berusia 6 bulan tapi berat dia dah 9kg. Kalau nak ikutkan berat dia ni macam baby berumur 1 tahun.

2 hari sebelum balik raya, aku ditugaskan untuk mengambil Asyraf & Nina yang datang dengan bas dari Pasir Gudang. Isteri aku ingat, bas tu akan berhenti kat Puduraya, jadi, aku ke Puduraya tapi cari-cari Nina tak jumpa-jumpa. Adoi, mencabar sungguh aku rasa masa tu. Dengan keadaan aku yang berpuasa dan badan yang letih aku ke setiap level untuk cari. Tak jumpa gak. Rupa-rupanya, Nina bukannya berhenti kat Puduraya tapi kat Terminal Sepadu Selatan di Bandar Tasik Selatan. Adoiiii...

Aku pun ambil LRT untuk ke sana. Dan aku pun jumpa Asyraf... ini gambar Asyraf masa aku jumpa dia. Kesian betul aku tengok dia sebab dia tak tidur pun masa dalam bas. Tengok muka dia pun letih sangat.

Ini dia Baby Asyraf yg dicari dah pun ku jumpa. Comel tak?

Asyraf Tambi

Asyraf 26 Ogos 2011

Baby Asyraf on da way balik kampung

Baby Asyraf dah selamat sampai kampung. Yeay, dpt beraya dgn TokMa & TokWe

Cara Baby Asyraf tidur, kena hisap ibu jari dulu, baru leh tido

Baby Asyraf rindu ibu. Cepatla ibu balik Kelate

Baby Asyraf tidur meniarap dgn Doraemon pagi ni. Doraemon pun tidur meniarap.

MEE KARI

Raya Ke-3, di meja rumah Mak Mertuaku terhidang mee kari. Mmm... yummih!
Mee Kari di 3 Syawal. Nyum nyum Sambil makan, kitorang borak-borak dan tak lupalah mesti ada cerita-cerita panas nak dibualkan. Macam-macamlah diorang ni bila dapat kumpul ramai-ramai.

AIDILFITRI 2011

Lebaran mulia tiba jua di halaman diari hidup ini. Tirai Ramadan 1432 hijrah telah pun dilangsiri. Kini Syawal menjelma dengan sejalur sinar bahagia. Alhamdulilah, syukur pada Tuhan kerana masih memberi peluang kepada aku untuk merasai nikmat Ramadan yang penuh barakah, untuk aku mengecapi bahagia dan untuk aku menikmati betapa indahnya Syawal yang mulia.

Cepatnya masa berlalu. Hari ini dah 3 Syawal, aku berada di rumah mak mertua di Kampung Dendang, Ketereh. Semalam, meriah sungguh kat sini bila semua berkumpul sambil bakar ayam barbeque. Best! Aku sempat makan beberapa ketul ayam drumstick & sosej. Cepat betul kenyang. Apa tak, lepas makan seketul, aku minum air.

Tahun ni, Maisarah balik kampung hari raya pertama. Terpaksa berpisah la dengan Abe Alif. Huhu... Love Alif, kan, Maisarah? Alia Maisarah Love Alif - Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, August 28, 2011

BALIK KAMPUNG

Dua hari berturut-turut kesabaran aku diuji. Pertama dengan kerenah manusia yang tak tak reti nak hormat orang lain dan keduanya, misi mencari Baby Ashraf yang tak jumpa-jumpa sebab tersalah info semalam.

Okay sekarang ni pun bukan boleh hela nafas lega sebab pada hari ini aku dalam perjalanan pulang ke kampung untuk beraya.

Menempuh jalan yang sesak sepanjang perjalanan untuk ke Kelantan ini aku rasa antara jammed paling teruk pernah berlaku. Bayangkan jalan sesak dengan kereta dari Kuala Lipis hinggalah ke Gua Musang.

Kalau kereta bergerak dalam 50km/sejam pun dah kira okay. Tapi ini memang tak gerak langsung. Fuuhhhh!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, August 21, 2011

BUDIEY JUNIOR

Sabtu dah tiba, aku dan wife berpakat nak ke Klinik Samudera untuk periksa kehamilan. Dua hari lepas, isteri aku ada buat pemeriksaan sendiri di rumah dan keputusannya positif, isteri aku hamil. Tahniah buat diri aku sendiri. Untuk mengesahkan lagi, aku datang jumpa Doktor Dato' Premjeet. Lepas buat pregnancy test, maka sahlah isteri aku hamil.

Oleh kerana ini anak pertama kami, maka rasa excited tu lebih sikitlah. Maklumlah, dah lama jugak kami tunggu berita gembira ini, dah 2 tahun lebih kami kahwin, sekarang baru nampak hasilnya. Ingat ke senang je nak buat anak. Hehe.

Apa-apa pun syukurlah sebab


- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, August 16, 2011

KHABAR

Balik dari Majlis Berbuka Astro semalam, aku dikhabarkan berita yang mengejutkan dari isteri. Yang aku pasti berita mengejutkan yang beritakan itu adalah satu berita yang sangat menggembirakan. Khabar yang menggembirakan pastinya. Berita yang kami tunggu-tunggu sekian lama.

Kalau benarlah sangkaan dan tilikan kami, maka bagi aku, ini adalah rezeki di bulan Ramadan yang penuh keberkatan dan kemuliaan ini.

Aku tak dapat khabarkan apa-apa kat sini, cuma setelah segala disahihkan barulah aku boleh khabarkan untuk tatapan pembaca jurnal aku ni.

Aku harap ini adalah satu permulaan dan fasa baru dalam hidup aku setelah bergelar suami.


Wednesday, August 10, 2011

BAGUS KE?

Ish seorang blogger ni berlagak diva la pulak dengan aku. Huhu. Tak per lah tahu la camna aku nak mengajar budak mentah ni. Kalau setakat setahun je masuk dalam lapangan ni dah mula nak show perangai buruk, mulut longkang dan berlagak bagus... pendek kata tak lama la dia dalam industri.

Issokay, biar budak baru ni kenal dunia dan buka mata dia luas-luas dulu. Lama tak lama dia kenal tinggi dan rendahnya langit. Kalau nak beelagak diva tu biarlah bertempat. Aku rasa bukan aku sahaj yang bengang dengan mamat sekor ni, ramai lagi wartawan lain. Kalau setakat aku je tak kisah beb, kalau ramai media mainstream tanya aku siap mamat ni dan dari mana dia, kira ni dah melampau.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, August 8, 2011

USTAZAH PILIHAN

Sekarang aku berada di Sidang Media Ustazah Pilihan yang diadakan di Hotel Hilton KL.

Nak cepat, aku bertolak dari rumah jam 5 petang. Event start jam 5.30 petang. So, aku guna LRT je lah.

Selain perkenalkan hos, event ni memperkenalkan mudhirah & mursyidah Ustazah Pilihan.

Esok dan lusa, jadual aku sangat penuh. Kadang-kadang aku pening, nak pilih yang mana satu untuk commit.

Soalan, apakah pendekatan untuk mencari calon UP. Calon yang dipilih hendaklah ada pakej. Ada ilmu dan cantiknswrta yg terbaik. Production perlu ada sistem dan garis panduan yang betul. Ia lebih sukar kerana ia melibatkan wanita. Jika gagal program UP akan timbul isu dan kontroversi. Ujian UP masih dalam perbincangan. Bagaimana UP dapat membangunkan personaliti seorang muslimah.

Dari segi pemilihan Mursyidah dan Mudhirah, mereka ada karisma, ada contoh, ada idea baru utk membentuk UP.

Oh, aku tulis UP ni mcm tajuk filem pulak.

10 peserta UP akan diumumkan selepas raya. Pemilihan akan dibuat 2 minggu dari sekarang. Kebanyakan dari pemegang degree, ustazah dan wajah wajah yang fresh sebagai pelajar.

Konsep UP tak sama dengan dengan konsep Imam Muda. Ianya lebih membincangkan tentang isu wanita.







- Posted using BlogPress from my iPhone




PUMA

Dalam jadual aku hari ni cuma ada event PUMA je. Tapi sorry la beb, aku tak dapat join. Bukan sebab Siti Saleha tak join tapi sebab ntah aku takde mood kot. Lagi pun aku dah janji dengan wife nak berbuka sama-sama di rumah ayah G. So, apa boleh buat, event tu start jam 5 petang. Tak sanggup nak rushing. Lagi pun nak temankan wife beli juadah berbuka kat Bazar Ramadan di Taman Samudera









- Posted using BlogPress from my iPhone

OGAWA

Tak tahu la apa penyakit aku sekarang ni, suka tidur sampai tengahari. Lepas sahur dan solat subuh, terus lelap, jam 12 tengahari baru bangun. Macam tu lah tiap-tiap hari. Adoi, kalau macam ni lah, aku rasa hari-hari aku memang takde produktiviti langsung.

Hari ini aku kena siapkan dateline. Banyak dateline yang kena siapkan. Semuanya pasal content raya.

Ogawa call, dia kata dalam minggu ni techinician akan datang untuk baiki kerusi urut Smart Sense yang rosak tu. Mmm, aku rasa dah nak sebulan lebih dah ni. Tapi sebenarnya, kerusi tu boleh pakai lagi. Cuma yang tak berfungsinya ialah rolling untuk bahagian belakang je. Lagi satu ialah mode urutan jepun, chinese dan english tu tak berfungsi langsung.

Aku nasihatkan korang, kalau nak beli kerusi urut, jangan beli kerusi urut dari Ogawa sebab kurang bermutu. Kalau nak beli, belilah kerusi urut dari Osim yang terbaru. Harga dia bukan main mahal hokay... RM15,000. Pergh! Tapi aku dah try kat KLCC hari tu, memang puas hati. Suka dengan bentuk dia yang membulat tu. Comel. Haha.

Okay jap ya, nak siapkan kerja ni dululah. Sebelum aku mencarut dan mengarut, baik aku off jap.

Sekarang dah jam 1 tengahari. Kerja masih belum siap. Banyak kerja tak dapat siap dengan cepat sebab mata asyik tengok twitter dan Facebook je. Mana lah nak siap. So, off dulu twitter tu. Tekan butang MUTE!

Jam 2 petang, kerja dah settle. Sekarang tiba masa nak berblog pulak.

Esok, aku ada shooting rakaman Carta Blockbuster di tempat biasa, Gardens. Kena rebiu filem The Zookeeper.

Tengok pada jadual, hari ini, aku kena berbuka puasa di Hotel Hilton.

Okay, sampai sekarang Coway tak call aku untuk datang pasang Coway Spa Water Softerner yang dijanjikan. Masuk ni dah dua kali diorang tak tepati janji. Macam bad service macam ni. Camna diorang nak lariskan jualan kalau buat service macam ni? Cuba jawab sikit kat ceq.

Jam 2.30 petang, aku terima call dari wakil Coway. Dia minta maaf sebab tak cukup juruteknik untuk datang pasang. Jadi, tarikh ditunda ke hari Jumaat ini. Masuk ni dah 3 kali tunda tarikh. Cantek dan terbaek wok!

Friday, August 5, 2011

HORIBBLE BOSSES

Hari ini dah 5 Ogos. Sudah 5 hari aku memasuki usia 36 tahun. Hayya, 4 tahun lagi, aku akan memasuki era usia 40 tahun. Alamak, anak zuriat masih takde lagi ni. Risau jugak aku. Dulu aku ingat macam senang je buat anak, tapi hakikatnya susah juga kalau benih tak menjadi.

Tinggal dulu pasal anak sebab aku tak fikir sangatlah. Kalau ada rezeki dari Tuhan tu adalah, kalau takde nak buat macamana. Bikan aku boleh paksa Tuhan. Cuma sebagai hamba kita berdoa je.

Tengok pada jadual aku kat iCal hari ni, mmm... Nampaknya tak merasa aku nak melepak duk rumah macam semalam. Padahal semalam tu, jadual aku ada 2-3 event jugak tapi aku agak malas nak keluar rumah. Termasuklah aku ponteng event penting iaitu Rakaman Mentor Raya 2011 di Sri Pentas 2, Shah Alam. Sebab utama aku takde teman ke sana. Biasa tahun lepas aku ajak Ariel MuzikFM. Tapi Ariel ada shooting pulak dengan Media Hiburan. Artislah katakan.

Kisahnya, aku tak dapat bahan apa-apa. Habuk pun tarak! Tapi tak apa aku rasa SEO tak jatuh semata-mata aku aku tak attend satu event. Huhu, ayat selamat punya pasal.

Sahur tadi aku makan ala kadar je. Lauk pun lauk semalam punya, ayam tandoori sama ikan gulai yg mana menurut bini aku, gulai tu tak bersantan.

Sekarang aku berada di Masjid ibni Al-As. Adush pakcik sebelah aku ni asyik hembuskan hingus dia je. Aku rasa benar- benar terganggu. Nak lagi bila yg dihembusnya tu keluar bersama dengan hiingus dan tahi hidung. Yaaarkhhh!

Jam 10 pagi tadi, aku ke Media Prebiu Filem Horrible Bosses di GSC Mid Valley. Ini kira filem pertama aku tonton di bulan puasa. Teringat pulak kisah-kisah lama. Masa aku mula-mula jadi blogger 3-4 tahun lepas. Masa tu kawan-kawan ramai gak la yg join. Sekarang aku boleh lihat lepas sorang-sorang kawan media bawa haluan masing-masing. Tak ramai yang mahu bertahan lama macam aku. Aku rasa bertuah sebab Tuhan masih kurniakan rezeki melimpah ruah untuk aku dalam industri ini.

Berbalik kepada filem Horrible Bosses, aku rasa filem ni sgt pshyco & lawak habis. Sejam 20 minit rasa tak membosankan sangatlah. Jalan cerita pun menarik. Story pasal 3 orang lelaki yang ada masalah dengan boss diorang. Masing-masing bengang dengan boss lalu merancang utk prank boss diorang. Pelakon semuanya best dan femes.

Keluar dari hall, Azmi & Zuan wartawan Melodi cakap nak suruh aku komen pasal filem
Ni. Aik bila masa diorang ni cover filem Hollywood ni? Ooh rupanya, diorang ada program baru, Jom Ke Panggung. Mmm, lebih kurang macam Carta Blockbuster










- Posted using BlogPress from my iPhone





Wednesday, August 3, 2011

LOREAL

Jyeaaa kerana diriku begitu berharga! Huhu, ya, sekarang Budiey berada di pelancaran produk terbaru L'oreal. Dalam press kit yang aku terima ni, ada dua produk baru iaitu bedak asas dan krim mata akan dilancarkan.

Majlis pelancaran ni diadakan di Concourse Ground Floor Mid Valley pada jam 2 petang. Jadi jam 1 aku dah kena gerak awal sebab faham-faham sendirilah keadaan parkingnya macamana. Sangat pack! Tapi bila aku sampai tu parking level P4 tu dibukak. Mujurlah!

Lepas tu aku cari surau untuk solat. Lokasinya, kat lorong ke Mid Valley dari The Garden tu ada Makan Place, surau tu ada kat sebelah kanan je. Kebetulan ada dah orang jemaah kat situ, so aku follow je lah.

Jam 2 petang event Loreal belum start sedang aku masih lagi kat sini dgn kak Fariza dari Majalah Perempuan. Bosan giler menunggunya, aku coret coret diary nih.

Malam ni, aku sebenarnya plan nak ke Majlis Berbuka TuneTalk kat Restoran Rebung. Tapi aku ada plan lain, aku mahu ke Hotel Dorsett Regency untuk food review juadah berbuka puasa kat sana. Nak tahu best ke tidook, tunggu review budiey kat Budiey.com.

Jam 2.40 petang, pelancaran produk White Perfect Micro-vibration EYE bermula. Dengan ucapan & presentation yang melibatkan Vanidah Imran dan si gorgeous yang aku minat giler, Maya Karin.

Eh muka Maya Karin nampak berisi sikit. May be lama sangat kat Amerika Syarikat kot. Huhu, jangan pulak nanti ada yang buat cerita mengarut Maya Karin guna botox pulak. Huhu, lantak dia la nak guna apa nak buat muka ke. Takde kena mengena dengan kita pun.


- Posted using BlogPress from my iPhone



Tuesday, August 2, 2011

APES

Hari kedua berpuasa. Hati jauh melayang rindu. Rindu pada memori lalu, rindu pada keluargaku yang jauh nun di timur.

Hari kedua berpuasa, ku rasa sangat lega kerana semalam ku rasa pelangi Ogos penuh mega. Ya, satu Ogos adalah titik peralihan bagi aku untuk terus mengejar cinta. Berapa usiaku? Biarkan menjadi satu tanda tanya kerna yang jadi soal sebenarnya adalah apa kerja yang berjaya laksana.

Semalam aku terima banyak sekali ucapan dari teman sahabat di Twitter dan di Facebook. Kalau dulu SMS dititip, tapi kini SMS yang ku terima boleh dibilang dengan jari. Sangat sikit.

Terima kasih sajelah buat semua yg melayangkan ucapan. Love you all. Muah muah.

Hari ini, call time utk recording Carta Blockbuster pada jam 1 tengahari. Kira okay lah. Sebab aku tak bersedia apa-apa. Dahlah filem yg aku nak ulas tu iaitu The Rise of the Planet of The Apes tu aku belum tonton pun. Huhu pecah rahsia. Tapi aku ada baca review dari IMDB. Kat situ tak banyak ulasan. Ada 3 review je.

Cerita tentang sekumpulan ahli sains muda yang buat eksperimen tentang kepintaran manusia dgn menyuntik dadah jenis 112 kpd beruk dan didapati ia dapat menyembuh penyakit Alzheimer.

Lakonan terbaik James Franco tapi taklah sehebat lakonan beliau dalam filem 127 Hours. Ohya, selain itu, bintang Harry Porter juga berlakon dalam filem ni iaitu kalau tak silap nama dia James Felton.

Apa yang mengkagumkan aku ialah penggunaan CGI dan Motion Captured. Kalau 40 tahun lepas masa The Planet of The Apes, diorang guna kostum beruk dan kesan solekan, tapi untuk kali ini kita dapat tonton kesan khas CGI yg boleh kira awesome gak la.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, July 24, 2011

PASAR

Jam 8 pagi ini, aku ikut bini pergi pasar. Dah lama tak datang sini beli barang. Nampak sangat dah lama bini aku tak masak kan? Itulah, kitorang asyik makan kat luar aje bila weekend.

Lagi pun, aku sibuk dengan event. Sekarang banyak sangat jemputan event sampai. Email aku penuh dengan email je tiap- tiap hari. Aku rasa la kan, yang jadi macam tu sebab tak lama lagi kan dah puasa. Jadi nak tak nak penganjur berebut-rebut nak siapkan semua event.

Cakap pasal event ni, aku sebenarnya tengah cari pembantu peribadi. Wah, cam artis la pulak kena ada pembantu kan. Bukan apa, ditahap kerja aku yg semakin membukit banyak ni, aku terpaksa cari jugak. Calonnya masih belum jumpa lagi. Susah sebenarnya nak cari orang yang betul kita boleh percaya. Silap haribulan PA yang kita lantik tu bersikap oppurtunis: suka ambil peluang.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, April 8, 2011

SARAWAK

Sekarang, aku kat Sarawak. Tengah berkempen sempena pilihanraya. Waaa, bila masa aku masuk politik ni. Taklah sangat. Kan malam esok kita ada konsert Belia 1Sarawak.

Ni tengah makan ramai-ramai kat cafe.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, March 30, 2011

ROSSA

Sekarang, aku baru sampai di IL PRIMO. Pertama kali sampai sini. Tempat lepak yang best. Nyaman. Kawasan parking pun besar. Tak payah nak masuk basement.

Kat sini sekarang ni, ada pelancaran album Rossa. Rasanya ini kali kedua aku jumpa Rossa. Kali pertama masa Rossa launching album kat Hotel Royal Chulan. Tapi masa tu Maxis yg jemput aku. Kali ini Celcom pulak yang taja. Cuma yang jemput aku pR Suria Records. Sebenarnya, ini kali pertama diorang jemput secara officially.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, March 20, 2011

BIAR BETUL

Jadi blogger, kita kena selalu alert. Mata lihat, minda menganalisa. Jiwa merasa. Sering, aku tewas bila hati dan perasaan ku tewas. Tak stabil. Bila tak stabil, sikit sebanyak akan buat tulisan kosong. Tanpa isi yang bermutu dan merugikan.

Semalam, aku ke Sogo KL untuk ambil gambar dan video untuk bikin advertorial dari Harian Metro. Diberikan secara tergesa-gesa dan aku diberi masa sehari untuk selesaikan advertorial berbayar ini. Aku terima cabaran. Bukan pertama kali pun kerana sebelum ini aku pernah diberi assignment on the spot. Tak payah nak tanya berapa aku dibayar oleh Harian Metro. Tanyalah kenapa aku terima tawaran itu. Berapa aku dibayar itu sebenarnya private & confidential. P&C. Mana boleh cakap!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, March 19, 2011

FUGEN

Semalam tidur lewat. Jam 3 pagi. Buat entri & sembang dengan bini. Bangun semula untuk solat Subuh jam 6 pagi. Badan sangat lesu, muka pun lesi. Tidur semula. Tup tup terjaga bila terdengar iPhone 4 ku berdering.

Ku cuba angkat, di hujung talian, suara Xavier bertanyakan samada aku datang atau tidak event launching FuGen. Alamak, baru aku teringat! Cepat cepat aku bingkas dan bersiap. Ku ajak Sayang, tapi dia tak dapat ikut dalam suasana yang kelam kabut macam ni.

Sekarang, aku selamat sampai di Ballroom The Gardens. Pelancaran dah berlangsung. Perutku lapar. Belum sarapan. Lepas demonstrasi product & makan aku nak pulang cepat sebab tengahari nanti ada Flashmob Harian Metro kat Pertama Complex.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, March 18, 2011

SEKSI

Seksi itu satu elemen yang sangat subjektif. Seksi dari mata si tukang lihat akan ada satu tarikan. Pertama, rasa muak dan kedua, mungkin akan rasa tertarik lalu suka.

Dalam pada aku bercakap pasal seksi ni, ada seorang artis baru lalu depan aku. Lenggoknya persis model ternama. Wajah manis, kulihat dan ku renung. Hingga satu titik, biji mata tertumpu pada baju yang dipakainya. Wow, biji mataku tertojol. Fuh seksi ya amat.

Oh! Mungkin begini strategi pelakon baru nak popular dengan cepat. Bila pakai seksi hingga ternampak 80% isi buah dada, maka wartawan akan dekat. Nama akan disebut di blog gosip. Sekelip mata, nama terus naik.

Sepanjang 4 tahun menjadi pemerhati dunia seni, aku dapat lihat berapa kerat artis baru cuba jual aset asli untuk naikkan nama. Dan berapa kerat juga artis yang cepat naik lalu cepat pula turun. Berlakon tak seberapa, bakat cetek dan yang luaknya pula kisah dan cerita kontroversi di dada majalah.

Aku rasa, artis yang tengok tadi akan popular esok hari tapi tengoklah lama mana.


- Posted using BlogPress from my iPhone

GOLDEN GOLD

Petang menginjak senja. Minda berkali-kali mengingatkan aku yang aku masih bercuti. Namun realitinya, tiada perkataan CUTI dalam kamus hidup aku.

Petang di rumah, aku buat kerja. Siap. Lalu hantar. Kali ini aku nak sispkan untuk seminggu aku di Australia. Banyak jugak. Tapi kalau ada content semua jadi senang.

Balik dari event Maxis tadi, aku singgah di Sg Wang untukar wang Australian Dollar. RM2,000 sama dgn AUS652. Memang tinggi dan sangat mahal. Patutlah ramai kawan aku yang pergi sana terpaksa ikat perut. Makanan semua mahal.

Tak pe, aku ke sana sebenarnya dapat voucher penginapan dan penerbangan dari AirAsiaGo. Cuma aku bayar tax dalam RM490 dan kena apply Visa Australia RM60 untuk seorang.

Sekarang, mentari dah tenggelam. Aku sedang duduk termanggu di kerusi rehat di ruang lobby Hotel Le Meridian. Best! Sekali sekala melihat mentari terbenam di depan ku.

Sekejap lagi aku mahu naik di tingkat atas. Ada Malam Gala Golden Gold Rafflesia. Lebih kurang 50 selebriti akan turut hadir dengan pakaian bertemakan keemasan. Aku baca kat Twitter tadi, Elaine Daily akan pakai baju Rizman Ruzaini.

Cakap pasal pereka ni, dah ada dua orang designer yang nak sponsor baju raya untuk aku dan wife. Baik sungguh hati mereka. Dengan blogger picisan macam ni pun nak sponsor.

Apa-apa pun, aku hatus berterima kasih buat mereka. Prinsipku senang, kalau dia boleh sokong kita, kenapa kita tak boleh tolong dia. Tak gitu?



- Posted using BlogPress from my iPhone

NEXUS S

Sekarang, aku menaip ni di Dome Cafe, Pavilion KL.

Walaupun aku istihar cuti selama 14 hari, tapi hari ini aku mesti hadir di Pelancaran Nexus S anjuran Maxis, Samsung dan Google.

Memang hebat. Tadi ada cabutam bertuah. Cuma 2 buah Nexus S diberikan kepada media.

Semalam dan hari ni memang banyak events. Aku sekadar pilih events tertentu sahaja. Aku kan ambik cuti rehat. Tapi kat rumah kena buat kerja jugak.

Bayangkan aku kena buat content untuk srminggu sebab aku kena bercuti di Gold Coast, Australia. Nak tak nak, terpaksa buat jugak. Dah jadi tanggungjawab!


- Posted using BlogPress from my iPhone

THE SMURFS

Asalnya, aku suka benar dengan kartun animasi yang penuh nostalgik, The Smurfs. Tertunggu-tunggu aku dengan filem ini yang akan memasuki pawagam pada bulan September ini. Lambat lagi lah. Tapi kegilaannya sudah mulai aku rasai. Semalam, aku dah join game The Smurfs di iPhone4.

Penyakit ini sebenarnya adalah satu pembuangan masa. Bermula dari bini aku yang suka benar main games di iPad. Lalu, ia menular kepada aku.

Sekali main games ni, memang seronok dan aku jadi ketagih. Masa membazir pun aku tak peduli dan aku tak rasa semua itu.

Yang penting, aku dah membina sebuah kampung The Smurfs yang aku rasa aku bertanggungjawab untuk buat ia lebih berkembang pesat dan membangun.

Aku namakan kampung ku itu... Budiey The Smurfs Empire!

Hehehe, yo yo yo ah je!

Thursday, March 17, 2011

CUTI

Setelah berpenat lelah, aku rasa aku perlu mengambil cuti untuk berehat. Mulai semalam, aku dah minta dengan boss cuti. Lalu bossku yang baik hati itu telah membenarkan aku untuk berehat buat sementara waktu.

Tak lama, aku cuma bercuti selama 2 minggu. 14 hari, satu jangka masa yang sangat panjang sebenarnya bagi aku.

Namun, aku mengharapkan pembaca masih lagi membelek budiey.com seperti hari-hari sebelum ini.

Bercuti tidak bermakna budiey.com akan kosong. Tetap seperti biasa, ada story untuk dibaca.

Dalam tempoh percutian ini, aku mengambil masa untuk merancang strategi baru. Dunia dah berubah sangat pantas. Pemikiran manusia dah tak macam dulu. Sekarang dah lain. Totally lain.

Aku harap, dengan perancangan baru ini, hidup aku semakin tenang.

Selamat bercuti buat diri sendiri!

Sunday, March 6, 2011

KONSERT SURIA FM

Sebelum ke Konsert Kemuncak Suria FM, aku singgah makan petang di Restoran Hidayah, ekceli bukan petang dah sebab tengahari aku tak sentuh nasi sebijik pun.

Kali ini, my wife order ikan masak stim. Sedap. Ini kali ketiga kitorang belia kat sini. Harga dia lebih kurang RM30 sekor. Mahal tapi berbaloilah dengan sedapnya tu.

Tuesday, March 1, 2011

SORRY

Salam terindah buat semua.

Mohon kemaafan terindah kerana tidak dapat menjalankan tugas dengan baik. Blog ini terbiar kosong dengan jarak masa yang sangat lama.

Harap blog jurnal ini tidak berkubur.

Untuk buat blog, bukan satu kerja yang mudah. Kita perlu ada komitmen dan masa.

Tiada kesungguhan dan kesuntukan masa membuatkan kita alpa pada tugas. Cinta pada blog seperti kita cinta pada diri sendiri. Harus membaja dan memberikan kasih sayang yang secukupnya.

Hari ini, aku akan menonton filem Mars Need Moms in 3 D di Mid Valley. Kemudian, langsung terus ke One Utama untuk mengikuti showcase Mentor musim terbaru di sana.

Tak sabar nak tengok wajah-wajah baru peserta Mentor. Siapalah agaknya yang mentor ni pilih untuk jadi protege mereka.

Tapis peserta bukan main lagi susah. Rahim Maarof sampai dua tiga kali buat ujibakat, masih tak jumpa dia punya protege. Sangat details dan sangat berhati-hati. Takut yang dipilih tu bukanlah berbakat sangat pun, tapi nak glamer je lebih.

Harap semua sihat. Aku sayang semua orang yang baca blog jurnal ni.

Love you all. Muah muah muah

Popular Posts