Wednesday, December 8, 2010

SAFI BALQIS

Hujan petang menerpa bumi. Setiap hari, hujan membasahi bumi yang kian gersang dengan kasih sayang. Kecintaan Tuhan pada makhluknya tidak bertepi sedang manusia begitu gelojoh mencalar bumi sesuka hati.

Aku kesal dengan jadualku pada hari ini. Bayangkan kalau 4 event berlangsung pada masa yang sama. Sangat aku kesal. Namun, dalam hati, aku sekadar mengeluh kesah. Tiada apa yang perlu dibuat tatkala ini kecuali aku sekadar memilih event yang penting dan ada value.

Selepas Zohor, aku melangkah keluar dengan selawat kepada Nabi. Dalam hati aku berdoa, agar dunia tidak berlaku kejam pada aku. 

Sampai di Crowne Plaza Hotel dalam jam 2 petang. Tepat pada masanya. Teman-teman lain pun belum sampai. Cuma aku, Ajieb dan Nani je baru sampai. Siap diorang bergaya sakan lagi dengan kostum Arab di event Pelancaran Produk Safi Balqis Perfect 10.

Aku tak mahu bergambar sebab aku sebenarnya masih tak pulih dari batuk-batuk. Tak silap buat, aku boleh jadi demam. Aku minta Tuhan jauhi rasa nak demam tu sebab Jumaat ni aku ada Amazing Race anjuran Astro di Sepang.


Shila Amzah & Safi Balqis Paperbag

Pelancaran berlangsung dengan jayanya. Aku nak ucap tahniah buat Shila OIAM. Ops sekarang ni, Shila tak nak digelar dengan Shila OIAM dah. Dia dah tukar namanya kepada Shila Amzah. Kasi kredit sikit untuk bapa yang melahirkannya. Sesungguhnya Shila seorang anak yang sangat baik.

Semasa di pelancaran tu, ibu Shila datang bersalam dengan aku. Dia ucap terima kasih sebab aku selama ini selalu sokong Shila dan beri kerjasama dengan Shila. Rupanya, Ilya dapat contact aku melalui ibu Shila. Terima kasih banyak-banyak aku ucapkan kepada Ibu Shila. Tak tahu nak cakap apa tadi sebab terharu sangat kat diorang ni.

Aku juga sempat salam dengan bapa Shila, penyanyi yang dulu terkenal dengan nama N.D Lala yang kini aku rasa ramai yang tahu penyanyi lagu Mat Tahir Mata Air ni dah bergelar jutawan. Macam tak percaya je. Tapi itulah rezeki dari Tuhan. Ingat lagi dialog dalam filem Aku Masih Dara, Kun Fayakun. Bila Tuhan kata, jadi, Maka jadilah.

Wah, adik Shila yang bernama Dayana tu dah besar panjang dah. Mmm, tak lama lagi, boleh jadi popular macam kakaknya jugak lah. 

Me & Shila Amzah di Pelancaran Safi Balqis

Sorry, gambar ni sangat kabur. Tapi bagi aku, satu nostalgia dapat bergambar dengan Shila Amzah ni. Bila lagi kan nak merakam kenangan.

Member fotografer aku yang bernama Din dari Portal Murai kena blah awal. So, dia suruh aku hantar gambar. Okay, boleh. Aku akan hantar kat dia nanti.

Tadi check email. Ada wartawan minta gambar dari aku. Tapi aku rasa berat nak kasi sebab aku sebenarnya mahu jual gambar tu. Biasa aku jual kat Portal GUA dalam RM10 sekeping. Aku tak nak dia kasi kredit aje tapi ini hasil penat lelah aku. Kalau boleh dia kena bayarlah. Baru usaha aku berbaloi. Aku pun ada bini nak kena tanggung jugak. Harap pengarang ni memahami situasi aku.

Itulah aku, sekali aku tulis, banyak pula yang aku nak cakap. Tapi sekali tak de mood nak tulis, habuk pun tarak.

Takpe, masa banyak idea nilah aku nak tulis kat jurnal ni. Tak gitu?

SAMPLE

Lama betul tak sentuh pen untuk menulis di jurnal ini. Kasihan. Terbiar kosong.

Pagi ini, aku kena stay kat rumah sebab ada wakil dari Walls Cornetto nak datang rumah untuk hantar sample aiskrim terbaru yang akan dilancarkan tak lama lagi.

Sebenarnya, aku mana boleh makan aiskrim sebab tekak aku masih tak okay lagi. Batuk memanjang dari semalam. Tapi nasib baik, aku dapat tidur dengan lena semalam.

Hari ini dah pun Rabu - 8 Disember. Pastinya, ada yang rasa lemau dan malas nak kerja sebab semalam kan cuti sehari. Termasuklah aku. Dengan keadaan yang tak sihat macam ni, rasa malas tu memang sedang bersarang tatkala ini.

Melihat pada jadual, adus, sangat banyak event pada belah petang. Tapi aku kena hadir untuk satu event sahaja iaitu aku memilih untuk hadir di Pelancaran Produk Safi sekaligus melantik secara rasmi penyanyi Shila OIAM sebagai duta terbaru. Tahniah Shila.

Kat rumah ni, aku pasang lagi Mariah Carey terbaru. Koleksi lagu-lagu Krismas. Best!

Saturday, September 4, 2010

SERVIS KERETA

Hari ini, aku dan wife ke Petaling Jaya untuk servis kereta VIos untuk kali pertama. Sampai kat sana dalam jam 9 pagi. Memang Lina, pengurus jualan suruh datang jam ini. Semalam, Lina call suruh aku isi borang survey. Ingat ke kena komplain pasal Pavilion yang buat tahik. Tapi Lina kata tak perlu komplain sebab borang tu adalah untuk survey mutu perkhidmatan Lina.

Sekarang masih lagi menunggu ni. Lama betul. Datang sini, Lina suruh aku jumpa dengan Haizam. Tapi Haizam kata, ada masalah sikit diorang tengah cari maintenance. Takpelah, aku boleh tunggu.

Sambil tunggu aku main game kat iPad ni. Sekarang tengah addicted dengan games Bubble. Sampai wife aku dah rasa macam hilang kasih sayang sebab aku habiskan masa dengan main game. Huhu...

Lepas ni, kami plan nak gi shopping kat The Mall. Wife aku nak cari tudung raya kat sana.

Mak aiii... Lamanyaaa.... Menunggu. Betullah orang kata, penantian satu penyiksaan.


- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, August 28, 2010

SINGGAHSANA

Jam 5 pagi, terbangun bila dengar alarm di henset berdering kuat. Tapi entah macamana aku tertidur semula. Sudahnya, aku berpuasa tanpa sahur hari ini.

Nasiblah. Masuk ni, dah 2 kali dah aku tak bersahur.

2 minggu lagi nak beraya, jadi aku kena basuh segala langsir yang ada.

Seperti yang dijanjikan, aku dan isteri akan berbuka di Hotel Singgahsana pada hari ini. Cuma perlu bayar satu kepala sahaja. Untuk aku, dah ada voucher yang aku dapat masa hadir di event kat hotel tu beberapa bulan lalu. Jadi, cuma kena bayar RM62 sahaja.

Jam 2 petang, kami jalan jalan ke rumah Cik Da. Kebetulan hantar abe dan kami singgah di kedai Brothers untuk letak tinted kat cermin depan. Jadi taklah silau nanti.

Sebelum ke Hotel Singgahsana, kami lepak dulu kat sini.

- Posted using BlogPress from my iPad

Thursday, August 26, 2010

HALF RAMADAN

Punyalah susah menaip guna iPad nih. Posisi badan nak kena betul. Jari jemari nak kena berada elok-elok di atas skrin. Kalau tak semua huruf yang aku taip lari berselerakan. Tapi tak pe, kena belajar dari kesilapan.

Hari ini dah pun hari Khamis. Menandakan esok hari Jumaat. Kih Kih Kih. Saje nak sakat korang yang selalu datang sini. Dahlah blog nih tak selalu diupdate. Sekali datang, hampeh... Takde apa pun kat sini. Korang nak tahu apa sebenarnya?

Semalam, penantian telah berakhir. Setelah aku berusaha, berhempas pulas kerana ditipu oleh Syarikat Pengedar Toyota Pavilion Moto Sdn Bhd, akhirnya, aku telah mendapat kembali hak aku sebagai pembeli dana pengguna.

Jam 3 petang, seperti yang dijanjikan, aku ke Toyota UMW untuk mengambil kereta Vios G yang telah aku order. Nasib baik salesman yang bernama Lina tu mmg profesional orangnya. Eh, sorry Lina tu perempuan ya so aku kenalah panggil dia salesgirl. Hehe. Tapi aku memang tabik spring dengan si Lina ni bekerja. Sangat cepat dan efisen. Tak mustahillah Lina ni dapat top sales kat branch Toyota ni.

Hanya Tuhan sahaja yang tahu perasaan aku masa menerima kunci kereta Toyota Vios G yang aku tempah 4 bulan lalu. Perasaan aku sangat bercampur baur.

Setelah Lina terangkan secara ringkas pasal kereta, aku pun ke Eco Tint untuk bayar tinted cermin dengan security film dan solar film sebanyak RM 1600. Harga sebenar ialah RM2400. Agak mahal jugaklah tapi okaylah dengan mutu dan kualiti brand solar film ni. Agak berpuas hati setakat ni.

Aku ke Eco Tinted tu dengan manager Eco Tinted, nama dia May. Sangat peramah dan tak de la nak berlagak diva walaupun dia ni berkereta besar. Cawangannya tak jauh dari Toyota tu. Masa nak bayar tu, wife aku call. Cakap dia dah sampai kat Toyota.

May dengan baik hatinya telah hantar aku balik ke Toyota. Masa tu sessi dengan Lina dah tamat. Tinggal aku jela duk cerita itu ini kat wife apa yang Lina dan terangkan pasal kereta tu.

Takpe, tak faham takpe. Boleh baca manual. Huhu.

On da way balik, ingat nak singgah rumah Ayah G untuk berbuka. Tapi macam dah terlambat jek. So, kami beli makanan berbuka kat depan apartment.


- Posted using BlogPress from my iPad

Monday, August 23, 2010

PAY

Hari ini dah pun Isnin. Hari yang pastinya memeningkan. Walhal aku tak banyak kerja nak buat. Tapi ada hal yang perlu aku bereskan. Itulah hidup namanya. Ada masa kita lapang dan ada masa kita diburu kesibukan.

Sabtu lepas, Ani dari Maybank call cakap, aku kena tambah payment. So takyah nak serabut kepala otak fikir pasal cari penjamin. Aku tak suka ada penjamin sebab kalau aku susah, aku tak nak bikin orang lain terheret sama susah.

Eh, Ani tu hari Sabtu pun kerja ek? Bila aku tanya, dia cakap dis terpaksa kerja. Apa boleh buat. Ringan pulak mulut aku bertanya. Dasar busy body!

Jadi, aku hari ini aku kena koreklah mana-mana lubang yang boleh aku korek. Kemudian, aku akan ke pusat jualan Toyota untuk lunaskan bayaran. Laluan untuk merealisasikan impian ini sangst berliku dan beronak. Itu yang dapat aku rasakan.

Di lubuk hati aku dihujani rasa cemburu bila melihat orang lain begitu senang dan cepat mendapatkan kereta mereka. Kenapa aku tak seperti mereka? Jawapan yang sudah tentu sukar untuk aku jawab. Bila ditanya kepada isteriku, dia mula bersyarah tentang hikmah. Ya, setiap susun atur Tuhan di dunia semuanya berhikmah. Dekorasinya sudah ditetapkan dan ianya sungguh cantik pada mata Sang Pencipta. Hanya di mata kita sahaja nampak tak sempurna.

Putus asa... Dua perkataan ini tiada dalam kamus hidup aku.


- Posted using BlogPress from my iPad

Friday, August 20, 2010

SAHUR

Macam biasa, kena jugak bangun sahur. Kalau tak badan rasa lesu. Tekak rasa kering. Ni badan pulak rasa nak selsema. Adoiiii... Tak best lah kalau macam ni. Harap-harap janganlah melarat sangat.

Bersahur ala kadar dengan nasi dan ikan goreng. Tak dilupakan daging dindin kegemaran aku. Hehe...

Argggg... Dah banyak kali dah ni aku bersin... God, tak nak la ginih.

Semalam, aku ponteng event Astro screening Raya. Dah tu, aku rasa jauh sangat buat kat Taman Tun. Kalau event tu berlangsung dalam KL, sure aku join punya.

Minggu depan, minggu ketiga kita berada di bulan Ramadan. Maka, sekarang ni buat masa sekarang, jadual aku dah penuh dengan event. Kadang-kadang dalam sehari, ada 4 event dalam satu masa. Bayangksn macamana aku nak pilih. Semua event best-best pulak tu. Tak dapat tida, kena pilih mana yang dekat, senang nak pergi dan yang paling penting ramai selebriti.

Hari ini, aku terpaksa batalkan untuk ke Prebiu filem Vampire Sucks sebab aku ada dateline dan banyak kerja nak buat. Ya kerja, bukan duk saje saje heheheh.... Macam semalam, aku duk melekat depan TV layan Heroes Season 3 sampai habis... Sampai aku tertidur beberapa kali.

- Posted using BlogPress from my iPad

Sunday, August 15, 2010

BUFFET BERBUKA

Sabtu adalah hari paling paling best berpuasa. Kerja aku dah siapkan siang-siang. Oh ya semalam aku dapat berita baik. Content yang aku buat tu ada perkembangan baik. Jualannya makin meningkat. Itu pun setelah diorang promote kaw kaw punya. Untuk masa sekarang, jumlah subscriber dah meningkat sampai 20ribu. Aku teruja jugak nak tahu berapa RM untuk report terbaru ni.

Hari ini ingat nak bercuti sepenuhnya. Petang kami plan nak gi shopping kat Tesco. Tak banyak nak beli barang pun. Sekadar nak gi jalan. Kemudian kami singgah rumah ayah G untuk berbuka kat sana.

Sekarang ni aku dah menaip kat ipad ni di rumah Ayah G. Sedang tunggu waktu berbuka puasa.

Pagi tadi, mek ada call. Kata dia sekarang dah takde orang nak teman. Cucu dia buat hal. Kesian pulak aku dengar. Takpelah, tak lama lagi, anak bongsunya akan balik bercuti. Tinggal dalam 15 hari je lagi. Risau gak aku dengar. Kalau Kelantan tu dekat, mahu je aku balik.

Minggu depan ingat nak gi berbuka kat Hotel Singgahsana. tapi kompem ramai yang dah tempah awal-awal. Jadi, tak dapat tidak, aku kena reserve cepat sikit. Specialnya berbuka kat hotel singgahsana ni, selain ada hiburan nasyid dari Rabbani, masakannya pun memang sedap dengan tema masakan sajian Melayu. Buffet berbuka puasa di hotel singgahsana taklah mahal sangat. Harga pakej berbuka di hotel tu cuma RM60 sahaja.

- Posted using BlogPress from my iPad

Friday, August 13, 2010

WAKTU BERBUKA PUASA

Hari ini dah pun hari Jumaat. Sekejap je rasanya. Masa berlalu begitu pantas. Waktu berbuka puasa masih lambat lagi. Tapi badan dah makin hilang bateri. Sabar ya.

Ingat hari ini aku nak berbuka di event kat Lot 10. Event Gadis Melayu kat TV9 tu jauh sangat nak pergi. Kalau pergi sana dapat jumpa Ashraf Muslim. Dengarnya, dah sahih lagi benar, Ashraf Muslim akan jadi pengacara dan hos untuk Gadis Melayu musim terbaru ni.


- Posted using BlogPress from my iPad

THE DESCENT

Hari ini dah masuk hari ke 3 umat Islam berpuasa. Alhamdulilah, setakat ini ibadatku berjalan lancar. Semalam, isteri aku sakit. Tapi aku tak dapat teman dia pergi klinik.

Minggu pertama bulan puasa, tak banyak event. Minggu depan aku dah terima banyak jemputan berbuka puasa. Sebenarnya, aku liat betul nak pergi Berbuka Puasa kat luar. Senang dan hati lebih selesa berbuka dengan isteri di rumah.

Awal puasa ni, ramai yang tercari dalam internet pasal website mana yang menyediakan jadual waktu berbuka puasa dan imsak. Tiap tiap tahun macam tulah. Tak ketinggalan juga, senarai hotel yang menyediakan makanan halal pakej berbuka puasa.

Sekarang ni kena hati hati, tak semua hotel yang diiktiraf oleh JAKIM tu halal. Kadang kadang masa JAKIM pergi periksa diorang letak barang mentah yang halal tapi bila JAKIM takde, mulalah diorang ni cilok dan buat tahik.

Pagi ini, aku ke Mid Valley untuk menonton filem seram, THE DESCENT PART 2. Mengikut kata WI Yee, filem ni dah lama tayang kat USA. tapi apa apa pun aku memang suka dengan filem horror ni. Memang tak boleh missed punya.

Kepada pembaca diary ini, aku nak ucapkan kat korang srlamat berpuasa.... Bagi yang puasa jelah. Yang tak puasa tu, sila ganti sebelum nyawa anda dicabuta oleh malaikat. Hehe

Aku jugak nak minta maaf sebab sangat jarang kemaskini diari ni. Kerja sangat banyak nak buat macamana. Kalau tak kerja nantqi bini aku nak makan apa. Hahaha... Jamu pasir boleh la.


- Posted using BlogPress from my iPad

Tuesday, August 10, 2010

PROBLEMO

Seminggu lalu, aku diuji dengan dugaan yang paling dahsyat. Mungkin ujian ni datang untuk menguji sejauh mana aku boleh sabar.

Ntahlah aku nak start cerita macamana. Kalau orang tanya pasal masalah kereta, aku malas betul nak cakap.


- Posted using BlogPress from my iPad

CONCERT

Sebelum ke Konsert Kemuncak Suria FM, aku singgah makan petang di Restoran Hidayah, ekceli bukan petang dah sebab tengahari aku tak sentuh nasi sebijik pun.

Kali ini, my wife order ikan masak stim. Sedap. Ini kali ketiga kitorang belia kat sini. Harga dia lebih kurang RM30 sekor. Mahal tapi berbaloilah dengan sedapnya tu.





- Posted using BlogPress from my iPad

SALAM RAMADAN

Hari ini dah pun Selasa. Esok semua umat Islam akan berpuasa. Sangat laju ya masa berlalu. Terharu rasanya sebab ini kali kedua aku berpuasa bersama isteri.

Masa membawa aku jauh menembusi segala perubahan.

Seperti tahun lalu, maka hari ini, aku pun disibukkan dengan event. Hari ni saje aku ada empat event yang aku kena attend.

Pertama, jam 11 pagi, aku ke KLCC untuk attend event astro. Diorang launching channel sempena Merdeka.

- Posted using BlogPress from my iPad

HAPPY BEFDAY

Salam semua... Lama betul tak aku tak singgah untuk berbicara dengan diari ini. Sehingga pada hari ini aku tergerak untuk menulis sepatah dua kata di sini.

Selamat hari jadi untuk aku.


- Posted using BlogPress from my iP

Thursday, July 22, 2010

iPhone KU HILANG

Hari ini dalam sejarah. iPhone generasi pertama yang aku beli tak silap dalam 2 tahun lalu telah ghaib dari mata. Ia hilang tanpa aku pinta. Itulah namanya suratan takdir.

Nak dijadikan cerita, semasa aku turun dari teksi untuk menjejakkan kaki di Sri Pentas, Damansara Utama, aku terlupa untuk mengambil semula iPhone yang tercicir dari poket.

Biasanya aku sangat berhati-hati dan tak hilang fokus sebegitu rupa.

Tidak mengapalah... aku nak beli iPhone 4 lak lepas ni.


Saturday, July 10, 2010

PLAYSTATION 3

Sabtu, sebenarnya banyak sangat planning untuk hari ini. Jam 9 pagi, kena bersiap untuk ke Mid Valley. Aku ada 8 ribu lebih TreatsPoint Maybank untuk diredeem. Sangat sikit berbanding tahun lepas. Setiap tahun Maybank ada mengadakan TreatsFair untuk pengguna Maybank menukar mata ganjaran dengan menggunakan TreatsPoint. Jadi inilah masanya untuk aku menukarnya.

Pok Mey kata, dia kena pergi ke Istana Hotel untuk Auction rumah. Macam isteri aku cakap, membeli rumah yang dilelong sangat berisiko tinggi. Kalau beli tak pe, takut dia tak berapa ada pengalaman berurusan nanti.

Jam 10 pagi, aku keluar awal-awal lagi untuk ke Mid Valley. Plan sebenarnya, selepas ke Mid Valley, kami akan ke Batu Caves untuk ambil 'ijazah' aku tu. Hehe. Kemudian, kami kena pergi SACC Mall untuk Bengkel Kecantikan AsterSprings. Tapi oleh kerana isteri aku tak sihat, perancangan terpaksa dibatalkan.

Apa boleh buat. Kita hanya merancang tapi Tuhan yang tentukan segalanya. Aku dah nyatakan yang aku cover Bengkel yang akan diadakan di Pavilion. Dekat sikit, takdelah jauh sangat. Lagi pun, senang sikit. Cuaca panas dan keadaan traffic membuatkan kita rasa tertekan. Kalau yang demam selesema ni akan jadi bertambah teruk pulak nanti. Jadi, baik tak payah.

Di Mid Valley, aku beli PlayStation 3 250GB di TreatsFair dan aku dapat beli 1 games dengan hanya RM1. Kemudian, diberi peluang spin roda impian. Aku dapat satu bola piala dunia dan juga diberikan 1 beg PlayStation 3 serta sehelai T-shirt.

Untuk mata ganjaran, aku cuma dapat menukarkan dengan 2 buah car box dan 1 grocerry bag. Itu ajelah. Kemudian, di tempat redeem barang pula, aku dapat peluang 5 kali putar roda impian. Nasib tak berapa elok, aku cuma dapat 50X4 mata dan 500 mata. Ingat dapat bonus ke atau 5000 mata. Then, Maybank kasi sekaki payung dan sebuah beg. Itu ajelah yang aku dapat. Kira okay lah tu kan.

Lepas ambik ijazah, aku lepak rumah Cik Da kejap.

Balik rumah, aku install PlayStation 3.

Then, godek la puas-puas huhu!

Friday, July 9, 2010

DEMAM FACEBOOK

Pagi yang cerah. Hati sangat lapang walaupun dalam kesempitan masa. Banyak sangat kerja nak kena settle dalam waktu yang agak runcing. Itu buat aku rasa masa berlalu dengan pantas.

Demam Facebook dan Konser Kemuncak Suria Cinta akan dilancarkan pada hari ini. Itu sahja event yang ada. Selebihnya masa ku bebas untuk selesaikan kerja.

Pagi-pagi lagi. adik aku call. Dia cakap bajet buat garaj kereta bertambah dalam RM900 lagi. Kena pakatlah bayar sama banyak. Bagi aku tak payah buat cantik-cantik la sebab garaj tu jarang nak diguna pun. Guna pun masa kami balik kampung aje.

Jam 12 tengahari, aku email Famy, nak tumpang dia ke sidang media Suria FM di 1Utama.

Nasib baik Famy tak bertolak lagi. So boleh tumpang dia.

Ingat ke dia naik kereta dengan deejay lain tapi rupanya Famy bawa budak interns dari UiTM.

Esok aku akan anjurkan Movie Day Out dengan pembaca di Suria KLCC. Sekejap aje, ramai yang call untuk join tengok filem A-Team. Ramai kata filem ni sangat best.


Published via iPhone

Tuesday, June 22, 2010

OUTThere MEDIA

Laman jaringan sosial kini dah jadi macam keperluan dalam hidup. Ya, setiap orang dah ada akaun Facebook atau
Tweeternya sendiri. Mengikut satu kajian, orang Malaysia memang suka berfb, bertweeter dan juga berblog.

Aku berfb dah lama. Sekarang aku mula untuk aktif dalam bertweeter pula. Tweeter dan Facebook adalah platform yang berbeza. Meslkipun begitu, tujuannya tetap sama.

Ada orang cari duit dengan menggunakan FB dan Tweeter. Ada juga yang cuba-cuba cari kerja melalui FB. Ramai juga yang dapat jodoh dengan bertemu jodoh melalui FB. Mmmm, Pendekata, semua benda sekarang boleh dicapai dengan menggunakan media sosial.

Hari ini dengarnya banyak event tapi dalam jemputan aku cuma ada 2 jemputan sahaja. Satu dari Maxis dan satu lagi pelancaran album.

Event yang aku hadiri ini ada kaitan dengan media juga. Event yang dianjurkan oleh Maxis iaitu, OutThere Media.






Oh, seperti yang dikatakan tadi, kalau melalui Facebook dan Tweeter kita boleh jual iklan, dalam telefon bimbit pun boleh juga. Contoh hari ini, Maxis telah melancarkan satu platform di mana syarikat atau produk boleh mengiklankan produk mereka melalui mobile advertising.

Tu dia tak sempat aku sampai di event launching album berderet - deret SMS berupa iklan sampai.

Tapi aku dah belah awal-awal sebab kena rushing ke satu lagi event.

Lepas minta diri dengan Catherine, aku pun terus keluar dari hotel untuk ke No Black Tie.

Sesampai di sana, event dah pun start. Huhu tqpi aku sempat dengar 2 buah lagu dan dapat bil gambar diorang.


Published via iPhone

Monday, June 21, 2010

MISI

Hari ini sepatutnya kena bangun awal pagi. Bukan apa, nak siapkan segala kerja rutin dan bersedia untuk mencapai misi.

Tapi nasib baiklah, aku dah selesaikan kerja rutin tu semalam. Jadi, hari ini bangun dengan rasa lega dan nyaman sekali. Tanpa sebarang kerja yang menjadikan aku terlalu tergesa-gesa.

Hari ini, aku akan cuba buat yang terbaik. Untuk mencapai misi itu sebenarnya senang. Aku cuma perlukan sedikit keberanian. Kalau tak berani, aku takkan berjaya. Jam 9 pagi aku kena keluar dari rumah untuk ke lokasi.

Hari ini dah pun 21 Jun. Cepatnya masa berlalu. Dah nak masuk bulan 7. Pertengahan bulan Ogos, Ramadan akan bermula. Patutlah semalam, adik aku suruh beli kain baju kurung untuk dia.

Ya, tiap-tiap tahun memang nak kena belikan sepasang baju kurung untuknya. Begitu juga dengan ibuku. Walaupun dia tak minta, aku beli juga. Kadang-kadang bukan untuk dia pakai, tapi dihadiahkan untuk orang lain. Tak kisah lah, asalkan aku kasi.

Tuesday, June 15, 2010

ROCKABOLA

Isnin adalah hari untuk rehat sebab tak banyak event. Kalau ada pun, untuk event yang sangat santai. Seperti malam ni, aku akan bersantai di Media Nite Astro. Dalam tahun ini, dah 2 kali Astro akan meraikan media.

Pagi dan petang aku dirumah. Siapkan kerja rutin dan merangka kerja baru. Banyak sangat kerja yang nak kena settle. Itulah. Sape suruh aku ambik vuti Sabtu dan Ahad! Bila dah sampai hari Isnin, tengok-tengok berlambak kerja atas meja.


Nina hubungi untuk deal safu proposal. Aku nak sangat bekerjasama tapi dengan syarat aku nak win win situation. Something in return. Mana orang nak buat event dengan hanya mulut atau pomet yang kosong sekarang ni. Tambahan pula ditengah dunia gawat dan semua benda perlukan duit. Pendek kata, semua duit hatta nak masuk tandas pun kena ada touch & go!

Azlan suruh aku settle pasal masalah invoice aku yang terkandas kat MDec. Aku pun hairan, macamana invoice tu boleh terbang dan tersesat. Ingat lagi, mula-mula aku fax. Diorang reject sebab nak kena ada signature. Then diorang suruh aku pos, aku pun dengan lorat gaduh terus pos. Hantar guna pos express lagi tu. Then tunggu punya tunggu, rupanya barang tu terkandas. Sepatutnya projek tu jalan bulan April tapi sekarang bulan Jun takde khabar berita. Tup tup dapat email dari Azlan. Hampeh je pengurusan diorang. Di sini aku dah nampak cara diorang ni bekerja. Sangat. Berdedikasi sekali!

Ntahlah, tengoklah nanti, aku akan settle kalau ada masa terluang.

Lunch. Seperti yang aku ngidamkan, aku makan nasi sama daging dendeng yang dibeli oleh wife melalui online. Bagi aku rasanya sangat lazat sekali. Menyelerakan. Kalau nak dibandingkan dengan daging serunding, daging dendeng lagi best!


Published via iPhone

Sunday, June 13, 2010

KENNY ROGERS

Masih dilanda demam bola sepak yang memuncak. Tapi terkilan kerana tak dapat tonton beberapa perlawanan. Bila dah miss, aku mula tak de masa lagi nak tonton siaran ulangan. Saluran 801 pula asyik duk tayang sukan SUKMA.

Elok jugak tu. Takde la orang lupakan sukan di negara sendiri. Sukan SUKMA pun best apa. Tapi sayang, mengikut kajian yang dibuat oleh aku sendiri, 35% sahaja yang nak layan SUKMA.

Ahad adalah hari yang sesuai untuk berehat. Tapi sebelah tengaharinya aku dah janji dengan PR The Biggest Loser untuk datang ke sesi ujibakat The Biggest Loser musim kedua di The Fitnest First, The Curve.

Sayang kata dia nak tonton movie The Karate Kid. Jadi kebetulan dekat je dengan Cineleisure. Walaupun aku dah tonton filem ini, tapi aku rasa nak tengok sekali lagi. Almaklumlah filem ini aku kasi 4 bintang. Walhal distributor ni tak pernah nak kasi goodies promo pun. Haizz... tu la aku!

Published via iPhone

Saturday, June 12, 2010

PRINCE OF PERSIA

Sabtu, cuti macam best untuk bersantai. Nak best lagi lepak kat Laman Santai malam ni. Tapi rasanya hari ini tak dapat duduk rumah. Awal pagi lagi nak kena pergi ke Pusat Servis Kereta Perodua.

Singgah sekejap kat Restoran Tu Dok Ko. Walaupun takde mood nak makan, tapi dengan nasi berlauk yang muawaaalllah tu memang berselera makan. Sedap siot! Mintak kaki ayam tapi takdop la pulop. Kalau tak lagi la sangkut.

Lepas makan, terus ke servis kereta. Kat servis kereta aku tertarik untuk beli car air freshner ni.












Beli 2 perisa. Satu perisa Strawberry & Vanilla. Harga satu car freshner ni dalam RM6. Tahannya cuma dalam 2 minggu macam tu.

Balik rumah, buat spaghetti untuk jamuan FunCorner malam ni.

Berehat. Sambil tengok ulangan bola Piala Dunia.

Jam 4 petang, kami keluar ke Pavillion untuk menonton filem yang padat dengan aksi berjudul Prince of Persia. Bagi aku, filem ni tak menjemukan walaupun tonton beberapa kali. Kesan khasnya sangat mengkagumkan. Untuk filem ni, aku kasi 4 bintang.

Lepas tengok filem ni, aku rasa nak beli game Prince of Persia. Tapi kat rumah ni, mana ada beli Playstation 3 lagi. Jadi nak tak nak, aku kena beli



Jam 7 malam, kami keluar daripada Pavilion.

Jam 9 malam, kami keluar ke restoran Yana skyways. Tapi diorang melencong ke Istana Budaya untuk Majlis Ulangtahun ke 50 URTV untuk berjumpa dengan Fara Fauzana.

Aku ikut diorang sekejap. Kemudian lepak dalam kereta. Ntah macam tak selesa duduk kat tempat tu sebab aku bukan bertugas pun.

Esok, aku plan nak ke The Biggest Loser Audition kat The Curve. Dah cakap dengan wife aku suruh dia temankan. Dia bersetuju. Hari tu PR program ni siap call aku suruh datang cover ujibakat. Sememangnya aku sangat berminat untuk melihat BBW ni yang beria sangat nak turunkan berat badan. Hehe! Jamu mata la beb besok!

Ish boringla pulak menunggi diorang nih.








Published via iPhone



Thursday, June 10, 2010

MEDIA NITE

Semalam aku sakit perut. Siang mengosongkan perut. Malam mengisi perut sepenuhnya. Pelik! Itu yang membuatkan berat badanku bertambah. Kata Ayah G, nak makan malam boleh tapi kena 4 jam sebelum tidur.

Bangun pagi dengan membuang aura negatif. Lalu menyerap aura-aura positif. Minda perlu positif untuk melengkapkan hari menjadi lebih bermakna.

Hari ini, aku Taman Danau Kota untuk ambil barang. Keluar rumah selepas menyudahkan story pasal Amanda Imani dan IZ OIAM yang mana album mereka boleh dibeli di Austin Chase. Hari ini terasa cepat pulak. Tup tup tengok jam dah pun pukul 10 pagi. Janji dengan Su jam 11 pagi.

Jumpa Su di kedai Mamak kat bawah ofis. Kali ini, walaupun aku tergesa-gesa nak ke event NTV7, aku luangkan masa untuk borak. Pasal apa tak boleh kasi tau sebab kitorang bergosip! Hahaha! Memang tak sangka! Sungguh terkejut aku dengar gosip tu.

Lepas habiskan sepinggan mee goreng dan segelas air tea tarik, aku minta diri. Aku kena attend event NTV7 yang melancarkan program drama Chinese Age of Glory. Sememang yang telah aku jangkakan, event ini akan menggunakan bahasa Mandarin. Sepatah haram aku tak faham. Tidak jadi masalah sebab aku diberi press release.

Hari ini dalam sejarah, aku tak bawa kamera ke event. Sampai dalam jam 11.45 pagi. Rowena kata dia akan hantar gambar.

Aku ambil masa terluang kat event ni untuk mencoret diary ni. Lepas ni, aku nak singgah di bank kat KLCC jap. Then balik rumah.

Malam ni, aku akan ke Media Nite Suria FM. Berbeza dengan media nite lainnya, seperti biasa dijemput juga ramai artis. Antaranya, Anuar Zain!

Selain show dari artia, media juga pasri happy dengan hadiah lumayan menerusi cabutan bertuah. Aku harap aku dapat hadiah besar malam ni. Kalau tahun lepas aku dapat 2 hadiah sekaligus,

Tema malam ini ialah jersi bola. Jadi, aku tak perlu nak beli jersi lagi. Cukup dengan jersi Brazil yang aku beli masa nak attend event Adidas.

Sekarang aku kat KLCC. Ada urusan bank. Lepas ni aku terus balik rumah. Tak perlu nak shopping lagi. Bajet bulan ni dah habis. Huhu! Antara bulan yang banyak keluar duit adalah bulan ni lah!







Lunch kat event. Sambil borak dengan reporter dari voice.my.

Dia cakap esok ada prebiu The Toys Story 3. Tapi aku tak terima jemputan pun. Lagi pun esok aku nak jumpa Ella kat Istana Budaya. Aduyai, lama gila tak jumpa Ratu Rock Ella.






Lunch sangat mengenyangkan. Bayangkan sebelum aku datang ke sini pun, aku dah pekena mee goreng mamak.






Makan tak habis!

Wednesday, June 9, 2010

AUSTIN CHASE

Pagi, aku bekerja di rumah. melakukan kerja rutin. Buat itu dan ini. Update facebook dan Twitter. Yes, Twitter dah jadi satu kemestian. Dengan Twitter, aku boleh mendapat ipendapatan yang sangat banyak. Cukup untuk bayar duit tambang teksi untuk ke sana sini. Sementara aku boleh bawa Myvi ni, aku kenalah bersusah-susah dahulu. Huhu!

Bersarapan dengan dua keping roti sama kopi pekat secawan.

Tak cukup itu, aku blend limau sunkist dan mangga. Mmm... Best! Elok untuk kurangkan kolesterol?

Bestnya takde event waktu pagi. Takdelah aku nak terkejar-kejar.

Huhu, sebenarnya ada event kat Sri Pentas tapi aku tak dapat hadir.

Duniaku mahu aman!

Tajul sms aku. Tanya nombor contact seorang blogger. Aku jawab aku takde no contact dia. Apatah lagi aku juga takde email dia. Aku tak tahu pasal apa dia nak sangat kontek blogger kontroversi ni. Lagipun, aku tak nak campur hal orang. Dan orang tak perlu nak campur kerja dan urusan aku. Aku memang tak kawan atau bercampur dengan blogger ni. Say sorry to Tajul. Tinggalkan isu blogger dengan majalah ini sebab aku tak nak masuk campur hal orang.

Sesetengah orang meminta aku untuk menjemput mereka di event atau ke prebiu filem sedang aku bukannya PR.

Call Zuli untuk dapatkan payment tapi dia cuti sebulan. Wow... Tapi nasib baiklah payment dah settle. Esoklah aku datang ambik.

Hari ini, aku ada event kat Mid Valley. Jadi, kebetulan aku ke sana, aku contact Jessica untuk ambil produk Renu yang diorang nak kasi.

Ini barangnya, siap diletak dalam beg goodies yang lawa.



Juga dalam casing yang lawa. Macam harta karun la pulak.



Jam 2.30 petang, aku dah sampai di Austin Chase, lokasi Pelancaran Album Amanda Amani dan IZ OIAM. Jadi, pengunjung cafe ni boleh mendapatkan album kat sini.









Aku dengan jurukamera Murai.



Budiey & IZ Amanda

Budiey & IZ Amanda

Tuesday, June 8, 2010

IPHONE 4

Semalam pasti ada yang berjaga untuk menonton live keynote dari Steve Job, orang kuat Apple di WWDC 2010. Aku sangat excited dengan pengumuman ini. Dalam hati, memang aku berniat untuk menukar iPhone 3G yang aku tengah guna sekarang ini. Hingga semalam aku terigau dan bermimpi menggunakan smartphones terbaru yang sangat canggih ini.

Bangun pagi, aku publish entri keynote dari org kuat iPhone ini.

Hari ini, aku ada banyak agenda yang perlu diselesaikan dan event hari ni sangat banyak sampai ke malam! Pagi ini sahaja, aku dijemput untuk attend 2 event. Nasibku baik kerana event dibuat di lokasi yang sama. Namun malangnya, aku tak dapat hadir 2 event dalam satu masa.




Jarang jalan nak sesak pada paginya. Jadi, aku tiba dalam jam 10 pagi di event Samsung BADA.



Cuaca agak mendung. Sedang malam tadi hujan membasahi bumi Tuhan.
















Sempat makan pagi di event Samsung. Program ni sebenarnya untuk developer di mana diorang akan bina application untuk Samsung Smartphones. Terserempak dengan Kak Wan. Dia pun nak join gak, tapi aku cakap, aku pun sekejap je sebab selepas ini aku kena attend Prebiu Media Filem The Karate Kid.

Jam 10.30 pagi, aku masuk je dewan, filem bermula. Walaupun agak perlahan tapi aku suka dengan content dan paparan watak dalam filem lakonan Jackie Chan nih.

Pertengahan cerita adalah saat yang dinantikan dimana detik budak yang digelar Mr Han lakonan Jackie Chan - Xiao Dre ni dibuli dan digasak oleh budak jahat. Masa Mr Han ajar Dre berkungfu, aku rasa banyak sangat moral, inspirasi dan spirit diterapkan.




Oleh kerana garapan penuh spirit dan content yang sangat mantap serta muzik score runut yang best, aku kasi 4/5 bintang!

Habis menonton aku lunch di Sweetchat kat level, Mid Valley.







Nasi gorengnya tak best tapi aku suka red ruby ais campurnya.

Aku minum sampai habis licinlah!



Monday, June 7, 2010

A-TEAM

Semalam, aku terlena dibuai mimpi indah. Kisahnya ringkad tapi berangkai. Cinta terpatri di sebuah taman indah bak syurgawi. Bunga mekar ku hidu harumnya. Sungguh memukau.

Pagi ini, aku turun rumah dengan sejambak azam untuk lebih optimistik dalam meniti hidup. Aku lebih selesa dengan hidup yang sederhana. Tanpa sengketa. Bebas dari ancaman dan kekangan kerja.

Seawal pagi lagi, aku terpaksa mengisi ruang kosong budiey.com. Nasib kerja rutin sudah aku selesaikan semalam. Dalam setengah jam, aku berjaya siapkan satu story tentang pelancaran buku terbaru Wardina.

Jam 10 pagi, aku ke Mid Valley untuk menonton wayang. Hari ni cuma ada 2 agenda. Sebelah petang, aku dijemput oleh Ayie Murai untuk sidang media Shout The Musical. Thanks Ayie Stailista!

Tak lama, aku sampai dan terus register. Jessica menanti dengan lambaian mesra. Penuh senyuman.











Aku diberikan satu cd press release dan voucher pop corn. Pagi tadi aku cuma minum kopi secawan jewk! Perut masih kosong. Penuh dengan angin. Terisilah ia dengan pop corn. Sangat bahaya untuk kesihatan!

Menonton A-TEAM dalam jiwa yang rileks di separuh masa pertama. Jiwa diganggu oleh bisikan negatif yang merasuk. Kalau dilayan sangat menjejaskan tumpuan aku.

Filem aksi yang diadaptasi drama bersiri ini sangat bijak. Membuat aku terfikir, terlalu banyak karakter manusia yang Tuhan cipta atas dunia ini.

Aku kasi 3 bintang dari 5 utk filem ini.

Eh, masa kat GSC, aku terpikat dengan poster Nanny McPhee yang aku dah tonton minggu lepas.






Tengok betul-betul, ada lampu kelip-kelip kat poster ni.

Jam 1.45 petang, aku kotakan janji dengan Ayie untuk hadir di sidang media The Mod Musical SHOUT!

Sampai di Bangunan MAS, mujurlah terserempak dengan Ayie. Sebab aku bukannya tahu PC ni buat kat tingkat berapa. Jadi senang, ikut je si Ayie. Kami naik ke tingkat 24. JKKN punya dewan.

Masuk di depan pintu, aku ternampak kelibat Ning Baizura tengah rehearse.




Sunday, June 6, 2010

MAISARAH 4 TAHUN

Pagi, orang rumah sibuk di dapur. Dari semalam lagi Mengadap dapur untuk buat laksam. Aku lak semalaman memaku punggung mengadap drama TV kegemaran 24.

Hari ini, kami akan celebrate hari jadi anak kesayangan Cik Da & Ayah G, Maisarah yang akan masuk ke usia 4 tahun. Selain laksam, Sayang buat puding caramel. Memang sedap!

Jam 11 pagi, ada PR dari Bio datang hantar hadiah.

Jam 1.30 tengahari, kerja aku mengangkut makanan untuk dibawa ke rumah Cik Da berlangsung dengan jayanya.

Jam 1.45 tengahari, kami singgah di kedai kek King. Sayang ada kongsi dengan Ira beli kek bentuk nombor 4.








Kek King memang best! Tahun lepas pun order kat sini.








Macam-macam jenis dan bentuk ada.








Ini dia kek nombor 4 Maisarah.








Lawa-lawa. Tak sabar nak makan. Keh keh keh.

Jam 2 petang, kami tiba di rumah Ayoh G. Maisarah masih belum mandi lagi. Huhu!









Tengah duk minum susu. Bear aka bantal busuknya.






Ayah G beli KFC, pasti nikmatnya menjilat jari. Yummmmy!





Laksam yang nampak sedap ni, sedia terhidang. Sedang Maisarah pula naik tingkat atas untuk mandi.

Saturday, June 5, 2010

WEDDING

Panas betul hari ini. Tapi kami kena keluar jugak. First kena pergi Pavilion untuk bertemu pembaca yang ingin menonton filem Andartu Terlampau. Kali ini tak ramai yang hadir. Cuma ada 10 orang sahaja. Mungkin ramai pembaca yang ada program lain.








Yea, aku dengan bangga duduk di sebelah driver. Aku tulis jurnal ni dalam kereta. Guna BlogPress.

This my wife yang begitu kental! Huhu!








Dalam kereta Farha ada call. Dia dah sampai kat GSC. Tapi malangnya aku terlupa untuk membawa tiket. Adoi. Ni first time aku terlupa macam ni. Terpaksa la balik semula. Haru biru betul.

Terpaksa corner balik. Makan masa dalam 15 minit.

Lepas jumpa diorang, aku dengan berlari-larian terus ke kereta untuk ke wedding kawan bini aku. Aezumi namanya. Kahwin dengan orang Perak.







Friday, June 4, 2010

CELEBRATE

Malam menjegah tiba. Hangatnya malam sehangat dua jiwa untuk meraikan hari ulangtahun perkahwinan mereka yang pertama.

Ya, setahun lalu, pada hari ini tanggal 6 Jun, kami disatukan dalam suasana yang sangat meriah. Jauh di sudut hati, aku bersyukur atas kurniaan rahmatNya.

Untuk celebrate anniversary kami, aku ajak wife aku untuk makan malam di Restoran Sei Ayuthaya di Wangsa Maju.











































Popular Posts